Wino kocha Pizzę, Pizza kocha Wino

Newsy

Wino kocha Pizzę, Pizza kocha Wino

07 lutego 2015

Klasyczną margheritę łączymy z cytrusowym sauvignon blanc. Do frutti di mare wybieramy musujące, owocowe prosecco. Cztery sery komponujemy z wyrazistym rieslingiem. Z okazji nadchodzącego Dnia Pizzy dobieramy wino do najbardziej popularnych smaków pizzy.

Historia płaskiego placka z dodatkami typu zioła czy oliwki sięga starożytności, choć oczywiście powstanie współczesnej pizzy wiąże się z rokiem 1889 i historią wizyty królowej Włoch Małgorzaty w Neapolu. To specjalnie dla niej tamtejszy piekarz przygotował pizzę w narodowych barwach Włoch z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Nazwano ją margherita i na jej punkcie oszalał cały świat.

W Polsce funkcjonuje już kilka tysięcy pizzerii i wciąż otwierają się kolejne, a do tej liczby trzeba jeszcze dodać np. włoskie restauracje. Choć zazwyczaj jemy pizzę bez okazji, to 9 lutego mamy dodatkowy pretekst: Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak go uczcić? Oczywiście wznosząc toast winem starannie dobranym do pizzy z ulubionymi składnikami. Podpowiadamy więc jak połączyć popularne szczepy ze smakiem klasycznych dodatków do pizzy, by wydobyć całą magię najsłynniejszej włoskiej potrawy.

Oto sprawdzone typy sommeliera Centrum Wina, wiceprezesa Stowarzyszenia Sommelierów Polskich Wiesława Wysokińskiego.

Na start klasyczna margherita

Kwasowość pomidorów na pizzy i delikatny owoc w winie to idealny duet. Wybieramy więc przede wszystkim wina białe, a jeśli czerwone to bardzo lekkie. Najbardziej udane połączenia stworzą: sauvignon blanc o cytrusowych aromatach i rześkim charakterze oraz delikatny merlot.

Sommelier Centrum Wina poleca:

Kim Crawford Sauvignon Blanc Malborough (Nowa Zelandia)

Stimson Cellars Merlot Estate A.V.A. Washington State (USA)

Dla miłośników sera w czterech smakach

Pizza quattro formaggi np. z mozzarellą, gorgonzolą, ricottą i parmezanem będzie zdecydowanie bardziej wyrazista, jeśli zestawimy ją z rieslingiem. Uzupełni smak pizzy o lekką słodycz i zdecydowane aromaty owoców, a swą wysoką kwasowością złamie tłustość serów.

Podobne do serowych, ale mniej tłuste pizze ze śmietanowym sosem lepiej zagrają z chardonnay o maślanym muśnięciu z jednoczesnym rześkim charakterem.

Sommelier Centrum Wina poleca:

Kendermanns Riesling Kabinett QmP Mosel Saar Ruwer (Niemcy)

Casablanca Cefiro Chardonnay Reserva Valle de Casablanca (Chile)

A gdybyśmy tak postawili na  mięsne dodatki

Capriciosa, Salame, Diavola… potrzebują specjalnego akompaniamentu. Pizza z kurczakiem będzie wyśmienita z miękkim pinot noir. Pikantne pepperoni lub chorizo i grzyby wymagają subtelnego smaku owoców carmenere. Warto zapamiętać regułę: jeśli mamy do czynienia z ostrymi przyprawami czy też bardzo aromatycznymi składnikami, zrezygnujmy z tanicznych, mocno wytrawnych win. Wówczas wino powinno niwelować, a nie podbijać pikantność pizzy.

Sommelier Centrum Wina poleca:

Gnarly Head Pinot Noir California (USA)

Ochagavia Silvestre Carmenere D.O. Vlle Del Rapel (Chile)

Na włoską nutę

Do pizzy frutti di mare polecamy rześki charakter hiszpańskiego wina albo wino musujące, lekko pobudzające apetyt. Znakomite będzie np.  owocowe orzeźwienie, z którego słynie włoskie prosecco. Jest niezobowiązujące, ale eleganckie, radosne i na luzie. Daje pełną swobodę w doborze potraw, dlatego to nasz as w rękawie, który z premedytacją zostawiliśmy na koniec. Pasuje do każdej pizzy.

Sommelier Centrum Wina poleca:

Pares Balta Cosmic D.O. Penedes (Hiszpania)

Prosecco Ponte D.O.C. Treviso (Włochy).