Winiarnia w restauracji Galicja w Manufakturze

Wydarzenia

Winiarnia w restauracji Galicja w Manufakturze

28 stycznia 2015

W połowie stycznia w restauracji Galicja w Manufakturze otworzono pierwszą w  regionie reprezentację składu win Win-Ko Makłowicz & Lutomski. Lokal wzbogacił swoją kartę o ponad 80 nowych pozycji, co czyni Galicję restauracją o prawdopodobnie najobszerniejszym wyborze win w Łodzi.

Ofertę nowo otwartej winiarni stworzyli znany dziennikarz i podróżnik – Robert Makłowicz i jego wspólnik, przyjaciel oraz znawca win, Wojciech Lutomski. Dzięki nim, miłośnicy dobrego wina będą mogli raczyć się kilkudziesięcioma nowymi propozycjami. Wśród łódzkich lokali Galicja może pochwalić się prawdopodobnie największą ofertą trunków tego rodzaju. W karcie klienci znajdą przede wszystkim produkty z Francji i Europy Środkowej. Wina dobrane zostały osobiście przez Makłowicza i Lutomskiego w taki sposób, by jak najlepiej komponowały się z menu obfitującym w dania kuchni austriackiej, węgierskiej, ukraińskiej i polskiej. W trosce o jakość oferty, znajdują się w niej jedynie starannie wyselekcjonowane i pochodzące z niewielkich rodzinnych winnic gatunki, butelkowane w miejscu zbiorów. W ten sposób trunki zachowują swoje walory smakowe, a ich miłośnicy mogą cieszyć się pełnią smaku i aromatu.

Restauracja Galicja planuje stale poszerzać ofertę swojej winiarni. W lokalu organizowane będą cykliczne degustacje, również w towarzystwie Makłowicza i Lutomskiego. W menu przy każdym daniu znajdą się też rekomendacje win najlepiej dopasowanych do poszczególnych dań, co z pewnością ułatwi wybór z tak szerokiej oferty.

W otwarciu winiarni brali udział pomysłodawcy firmy Win-Ko Makłowicz & Lutomski. Obaj panowie spotkali się z gośćmi lokalu. Eksperci poprowadzili degustację win i chętnie opowiadali o trunkach. Wszystkie wina dostępne w Galicji wybrali osobiście podczas swoich licznych podróży połączonych z wizytami w winnicach Europy.

Restauracja Galicja mieści się na rynku Manufaktury przy Alei Dobrego Smaku.