12 października 12 restauracji zaprezentuje swoje umiejętności podczas finałowej gali XII edycji Wine&Food Noble Night. Po raz kolejny prześledzimy trendy kulinarne ukryte w autorskich, dwudaniowych menu, skomponowanych specjalnie na tę okazję. Zespoły restauracyjne wybrane w ogólnopolskich eliminacjach zaprezentują swój kunszt na żywo, na oczach publiczności. O tym, kto się najsmaczniej zaprezentuje zdecyduje zarówno publiczność jak i Jury Profesjonalne.
Historia konkursu pokazuje, że już od ponad dekady podążamy z nurtem kulinarnych fascynacji. Pierwsze edycje (tak w propozycjach menu, jak i w wyborach publiczności) odzwierciedlały zachwyt kuchniami Dalekiego Wschodu, kolejne – laboratoryjną precyzją przygotowania dań molekularnych. Ostatnie lata pokazują niemal jednomyślny powrót do korzeni i triumf prostych w formie potraw sporządzonych z lokalnych składników. To także ukoronowanie kuchni staropolskiej – coraz więcej szefów kuchni startujących w konkursie przyznaje, że to właśnie z dawnych poradników czerpie swoje inspiracje.
W tym roku nieco bliżej przyjrzymy się temu, co jest modne. Prześledzimy inspiracje, sprawdzimy co smakuje najlepiej i co wzbudza największe emocje. Podążymy za smakami, trendami, odkryjemy jak światowa moda wpisuje się w naszą kuchnię, a na ile pozostajemy wierni naszym smakom.
Sam udział w konkursie, to nie tylko wspaniałe doświadczenia, promocja restauracji, ale również jedyna okazja do sprawdzenia się w jednym z najbardziej prestiżowych konkursów w Polsce, a jest o co walczyć. Wystarczy spojrzeć na zeszłoroczną edycję. Wyróżnienie Jury Profesjonalnego i wyjazd na staż do restauracji El Celler de Can Roca*** Michelin otrzymał Jakub Kasprzak z restauracji Lumière. Kasprzak tego wieczoru przygotował na przystawkę: jesiotra z pszenicą, szczypiorkiem i chrzanem, zaś na danie główne: kaczkę z czarną rzepą, dziką różą oraz czerwoną kapustą.
Osobną nagrodę, również staż w legendarnym El Celler de Can Roca przyznał w imieniu Akademii Gastronomicznej w Polsce jej Prezydent, Maciej Dobrzyniecki. To wyróżnienie otrzymał Robert Koczwara (Fiorentina, Kraków), który wyserwował na przystawkę: foie gras bon bon z kaczki z wanilią, winem Pedro Ximénez, konfiturą z pigwy z jadalnym złotem i chałką, zaś na danie główne: jagnięcinę z sosem bordelaise, galaretką z wina Barolo, czarną soczewicą, pepperoncino, grasicą oraz piklowanymi warzywami.
Publiczność za najsmaczniejszą przystawkę uznała danie Rafała Wałęsy (Sztuczka, Gdynia): tatar wołowy z szalotką i korniszonem, majonez ostrygowy, świeża pieczarka w pudrze z borowika, biszkopt z jeżyn, marynowane jeżyny, faworek tymiankowy, zaś najlepsze danie główne zostało zaproponowane przez Mariusza Kucharczaka z restauracji Boletus: poliki z dzika, purée z korzenia pietruszki z gruszką, sos winogronowy, chrust z pasternaku, puder paprykowy, oliwa z pokrzywy.
Konkurs przewiduje dwa etapy. Do 19 kwietna trwa rekrutacja i eliminacje, gdzie poza zgłoszonymi propozycjami dań ocenie podlega m.in.: obsługa, wystrój i regularne menu zgłoszonej restauracji.
Dwunastu uczestników wyłonionych w I etapie weźmie udział w gali finałowej. Organizator zapewnia wsparcie techniczne i merytoryczne oraz gamę działań promocyjnych. Udział w konkursie jest bezpłatny.
Więcej informacji: https://www.facebook.com/WineAndFoodNobleNight/
Zgłoszenia do 19 kwietnia na: konkurs@nobleconcierge.pl