Przy okazji 12. już edycji wydarzenia Wine&Food Noble Night organizatorzy odkrywają nowe oblicze konkursu, śmiało spoglądając w przyszłość. Osią wydarzenia, którego finał będzie miał miejsce 12 października w Warszawie, będą ważne społecznie tematy, takie jak ochrona jakości produktów, czystość wód i powietrza, trendy wege i less waste. Wybrane w ogólnopolskich eliminacjach zespoły restauracyjne na oczach gości przygotują dwudaniowe menu, które podlegać będzie ocenie Jury Profesjonalnego, ale też publiczności. Podczas gali poznamy najlepszą drużynę, a scenariusz wydarzenia toczyć się będzie wokół społecznie zaangażowanych tematów.
Organizatorzy tegorocznej, 12. już edycji Wine&Food Noble Night za hasło przewodnie wydarzenia wybrali Future starts now. Tym samym zwracają uwagę na to, że nadszedł już najwyższy czas – także dla osób związanych ze sztuką kulinarną – na dostrzeżenie niebezpieczeństw i konieczność wdrożenia zmian, których tak bardzo, dla przetrwania, potrzebuje nasza planeta. Rozpoczynająca się właśnie kampania informacyjna związana z konkursem toczyć się będzie wokół społecznie odpowiedzialnych tematów, zagrożeń, trendów i możliwości, którymi dysponuje świat gastronomii. Do tej pory, od 11 już lat, Wine&Food Noble Night był swoistym przewodnikiem po polskich trendach restauracyjnych, wskazując najciekawsze i najbardziej obiecujące miejsca na kulinarnej mapie Polski. Od tegorocznej edycji organizatorzy konkursu mają ambicję nie tylko wyznaczać ścieżki turystyki kulinarnej w kraju, ale dodatkowo pokazywać, jak jeść wartościowo i minimalizować negatywne skutki dla naszej planety.
Odpowiedzialność zaczyna się w kuchni Edyta Brykała, Prezes Noble Concierge i organizator konkursu podkreśla – Świat sam upomniał się o aspekt edukacyjny naszego wydarzenia. Coraz więcej osób i firm mówi NIE plastikowi. Coraz więcej marek angażuje się w walkę o czystość planety. Nie wyobrażamy sobie, by gastronomia nie była częścią tej zmiany, która dokonuje się na naszych oczach. Jako organizatorzy największego konkursu kulinarnego w Polsce czujemy tę odpowiedzialność. Klienci Concierge coraz częściej oczekują polecenia restauracji nie tylko ze względu na smak dań czy atmosferę lokalu, ale też na jakość produktu. Przyszedł czas, aby zwrócić uwagę na jego pochodzenie, transparentność produkcji oraz szacunek do ziemi, z której pochodzi – przekonuje Edyta Brykała.
3 x 12 – finałowa 12-stka, na 12-stą edycję, 12 października
Jak co roku o tej porze, nadszedł czas na oficjalne ogłoszenie finałowej dwunastki zespołów, które w październiku staną do rywalizacji. Wybór nie był łatwy, ale po burzliwych obradach Jury wyłoniło następujące zespoły zakwalifikowane do 12. edycji Wine&Food Noble Night, które 12 października przygotują popisowe dwa dania dla tysiąca gości:
Robert Biniasz i Mateusz Bieniek szefujący restauracji Umami Piąty Smak w Pyskowicach
Patryk Dusza z katowickiej Isto,
Patryk Dziamski z Aroma by Patryk Dziamski w Rokietnicy k. Poznania,
Dawid Grucel z restauracji L’atmosphère w podkrakowskich Balicach,
Dawid Łagowski z Destylarnii w Pałacu Mierzęcin,
Tomasz Olewski z poznańskiej Concordia Taste,
Marcin Pławecki – szef kuchni restauracji Gęś w Dymie w Laskowej,
Łukasz Rakowski z białostockiego Restaurant & Bar Cristal,
oraz przedstawiciele warszawskich lokali:
Oliwia Bernady z Zielonego Niedźwiedzia
Paweł Chomentowski z White One
Wojciech Kilian z Signature
Anna Klajmon z LAS – Lokalnej Atrakcji Stolicy.
Szczegóły na temat wydarzenia można znaleźć na stronie: http://noblenight.pl/ oraz na profilu https://www.facebook.com/WineAndFoodNobleNight/.