Robert Biniasz i Mateusz Bieniek z Umami Piąty Smak w Pyskowicach,
Patryk Dusza z katowickiej Isto,
Patryk Dziamski z Aroma by Patryk Dziamski w Rokietnicy k. Poznania,
Dawid Grucel z L’atmosphère w podkrakowskich Balicach,
Dawid Łagowski z Destylarni w Pałacu Mierzęcin,
Tomasz Olewski z poznańskiej Concordia Taste,
Marcin Pławecki z Gęś w Dymie w Laskowej,
Łukasz Rakowski z białostockiego Restaurant & Bar Cristal,
Oliwia Bernady z Zielonego Niedźwiedzia w Warszawie,
Paweł Chomentowski z White One w Warszawie
Wojciech Kilian z Signature w Warszawie
Anna Klajmon z LAS – Lokalnej Atrakcji Stolicy.
Osią komunikacji wokół tegorocznej edycji są ważne społecznie kwestie ekologiczne, wobec których świat gastronomii nie pozostaje obojętny – ochrona jakości produktów, czystość wód i powietrza, ograniczanie mięsa w diecie oraz less waste. Wybrane w ogólnopolskich eliminacjach zespoły restauracyjne na oczach gości przygotują dwudaniowe menu, które podlegać będzie ocenie jury profesjonalnego, a także publiczności. Jest o co walczyć – najlepsi otrzymają bardzo atrakcyjne nagrody, m.in.: staże w restauracjach:
• Wyróżnienie jury profesjonalnego – staż w restauracji Lasarte (***Michelin), Martina Berasategui, Barcelona, Hiszpania (fundator Akademia Gastronomiczna w Polsce).
• 1. miejsce w kategoriach przystawka i danie główne – staż w restauracji Miramar Paco Pérez (**Michelin), Llançà. Girona, Hiszpania (fundator Noble Bank).
• 2. miejsce w kategoriach przystawka i danie główne – staż w restauracji Northcote (*Michelin), Langho Blackburn, Lancashire, Wielka Brytania (fundator Gościnność).
• 3. miejsce w kategoriach przystawka i danie główne: wejście do strefy VIP finału Bocuse d’Or Lyon, Francja oraz wejście do strefy VIP polskiego finału Bocuse d’Or Poland 2019 w Krakowie oraz udział w Gala Dinner (fundator Bocuse d’Or Poland).
• Nagroda specjalna Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce – staż w restauracji Arzak (***Michelin), San Sebastian,
Hiszpania.
Więcej:
www.noblenight.pl.