Po raz pierwszy w historii konkursu organizatorzy zaplanowali wieczór w taki sposób, aby tłem do kulinarnych zmagań i doświadczeń były ważne społecznie tematy, takie jak ochrona jakości produktów, czystość wód i powietrza, wegetarianizm oraz nurt less waste. Hasłem przewodnim wieczoru było „Future starts now”.
Paweł Chomentowski z restauracji White One głosami publiczności zdobył Grand Prix – pierwsze miejsce w obu kategoriach: przystawka oraz danie główne. Otrzymał możliwość odbycia stażu w restauracji Miramar Paco Pérez (**Michelin) w hiszpańskiej Gironie.
Natomiast restauracja Umami i jej szefowie Mateusz Bieniek i Robert Biniasz, docenieni zostali przez jury profesjonalne pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego. Otrzymali możliwość odbycia stażu w Restaurante Martin Berasategui (***Michelin) w San Sebastian. W głosowaniu publiczności ich przystawka oraz danie główne zyskały trzecią lokatę w obydwu kategoriach. Nagroda to wejście do strefy VIP finału Bocuse d’Or w Lyonie oraz wejście do strefy VIP polskiego finału Bocuse d’Or Poland 2019 w Krakowie, a także udział w Gala Dinner.
Dodatkowo partnerzy gali przyznali nagrody specjalne. Nagrodę dla najmłodszego szefa kuchni, biorącego udział w konkursie, otrzymał Patryk Dusza z katowickiej restauracji Isto. Nagroda Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce – staż w restauracji Arzak (***Michelin) w San Sebastian przyznana została Wojtkowi Kilianowi z Signature.
Ważnym punktem programu tegorocznej gali była krakowska scena live-cooking, zaaranżowana w ramach obchodów wynikających z uzyskania przez Kraków tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej Swoje możliwości zaprezentowali na niej małopolscy szefowie kuchni: Miłosz Grabowski, Robert Koczwara oraz Michał Stężalski.
12 restauracji:
Robert Biniasz i Mateusz Bieniek z Umami Piąty Smak w Pyskowicach,
Patryk Dusza z katowickiej Isto,
Patryk Dziamski z Aroma by Patryk Dziamski w Rokietnicy k. Poznania,
Dawid Grucel z L’atmosphère w podkrakowskich Balicach,
Dawid Łagowski z Destylarni w Pałacu Mierzęcin,
Tomasz Olewski z poznańskiej Concordia Taste,
Marcin Pławecki z Gęś w Dymie w Laskowej,
Łukasz Rakowski z białostockiego Restaurant & Bar Cristal,
Oliwia Bernady z Zielonego Niedźwiedzia w Warszawie,
Paweł Chomentowski z White One w Warszawie
Wojciech Kilian z Signature w Warszawie
Anna Klajmon z LAS – Lokalnej Atrakcji Stolicy.
Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.