27 września odbędzie się finał konkursu Wine & Food Noble Night. Jest to rywalizacja 12 zespołów pod wodzą szefa kuchni, reprezentujących 12 restauracji z całego kraju. W trakcie jednego wieczoru mają oni za zadanie przygotować przystawkę, danie główne i deser, mając możliwość otrzymania nagrody publiczności w każdej z tych trzech kategorii. Zadanie jest niełatwe, bowiem wszystkie potrawy przygotowywane są od podstaw na żywo dla grona około 1000 gości, co stanowi duże utrudnienie logistyczne. Zespoły restauracyjne mają do dyspozycji osobne powierzchnie oraz profesjonalną infrastrukturę na zapleczu monumentalnego namiotu o powierzchni 5000 metrów kwadratowych. Konstrukcja ta na jeden wieczór zamienia się w imponujących rozmiarów restaurację z elegancką salą, w której przybyli goście mogą degustować kolację, głosować na najsmaczniejsze propozycje, a także brać udział w bogatym programie artystycznym.
Szczególne znaczenie ma dla konkursu etap początkowy, czyli selekcja nadesłanych zgłoszeń i wybór 12 finalistów. Powołana przez organizatorów kapituła sprawdzić musi nie tylko menu, ale również jakość obsługi czy dbałość o aranżację wnętrza, by jednoznacznie stwierdzić, że dany lokal z czystym sumieniem polecić można najbardziej wymagającym.
Od dwóch lat, podczas finału restauracje oceniane są również przez profesjonalistów gastronomii. Całość skomponowanego na ten wieczór menu oceniana jest przez jury złożone z uznanych szefów kuchni i innych przedstawicieli branży. Otrzymują oni te same zestawy dań, co publiczność, jednak bez informacji, z jakich restauracji pochodzą. Kuchnia, która skomponuje najbardziej wykwintne i spójne menu zostaje wyróżniona.
W 2012 roku w jury znaleźli się: Paweł Oszczyk (przewodniczący), Adam Chrząstowski, Monika Kucia, Aurora Mazzuchelli, Kurt Scheller.
W 2013 roku: Paweł Oszczyk (przewodniczący), Adam Chrząstowski, Constant-Michel Labarre, Jerzy Pasikowski, Kurt Scheller i Adam Woźniak.
Restauracje:
Concordia Taste
Dawne Smaki
Endorfina
LunaSol – Hotel Holiday Inn Warszawa Józefów
Monopol
Salto Cuisine by Martin Gimenez Castro
Signature
Slow Food Bistro
Smaki Warszawy
T-bone – Grand Hotel Tiffi
Trattoria la Riva – Hotel Willa Port Conference Resort & SPA
Wentzl