Wybrane w ogólnopolskich eliminacjach zespoły restauracyjne na oczach gości przygotują dwudaniowe menu, które podlegać będzie ocenie jury profesjonalnego, a także publiczności. Jest o co walczyć – najlepsi otrzymają bardzo atrakcyjne nagrody, między innymi staże w restauracjach:
• Wyróżnienie jury profesjonalnego – staż w restauracji Lasarte (*** Michelin), Martina Berasategui, Barcelona, Hiszpania (fundator Akademia Gastronomiczna w Polsce)
• 1. Miejsce w kategoriach przystawka i danie główne – staż w restauracji Miramar Paco Pérez (** Michelin), Llançà. Girona, Hiszpania (fundator Noble Bank)
• 2. miejsce w kategoriach przystawka i danie główne – staż w restauracji Northcote (* Michelin), Langho Blackburn, Lancashire, Wielka Brytania (fundator Gościnność)
• 3. miejsce w kategoriach przystawka i danie główne
• wejście do strefy VIP finału Bocuse d’Or Lyon, Francja
• wejście do strefy VIP polskiego finału Bocuse d’Or Poland 2019 w Krakowie oraz udział w Gala Dinner (fundator Bocuse d’Or Poland)
• Nagroda specjalna Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce – staż w restauracji Arzak (*** Michelin), San Sebastian, Hiszpania.
Poradnik Restauratora jest patronem emdialnym tego wydarzenia.