5 marca w Gusto Food & Wine restauracji należącej do Ilonn Hotel odbyła się pierwsza kolacja w stylu „Wine Dinner”. Tego typu kolacje na stałe wpisują się w kalendarz wydarzeń restauracji.
Wine Dinner to połączenie spektaklu smaków oraz praktycznej nauki na temat wina. Menu na tę okazję skomponował Executive Chef Ilonn Hotel Roman Kosmalski. Wina zostały dobrane przez ekspertów z firmy Vininova.
Kolacja została przeprowadzona w formie siedmiu rozdziałów spektaklu. Koncepcja podziału na rozdziały to pomysł samego Szefa Kuchni. Każde danie było serwowane w osobistej asyście Szefa Kuchni, a uzupełnieniem była jego słowna prezentacja każdego dania, przeplatana anegdotami. Event poprowadził Mateusz Dobrzykowski – członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Roman Kosmalski – Executive Chef Hotelu Ilonn. Gotuje zawodowo od 10 lat. Swój warsztat pracy doskonalił w polskich i brytyjskich restauracjach. W swojej kuchni bazuje na krajowych produktach regionalnych, inspiracje czerpie z podróży kulinarnych i książek z całego świata. Współautor książki „Anglia – kucharska rzeczywistość”. Felietonista portalu WszystkoDlaKucharzy.com. Były szef kuchni restauracji Zagroda Bamberska w Poznaniu, wyróżnianej przez wiele kulinarnych instytucji.
MENU & WINE LIST
wędzone kurze wątróbki, sos agrestowy,
chrupiący jarmuż, chleb z trzech cebul
LOOSEN BROS. DR. L RIESLING
MOSEL
Rozdział pierwszy:
suszony antrykot wołowy, purre z białej
rzodkiewki, chrzan, ciecierzyca
FEUDI DI SAN MARZANO SUD PRIMITIVO
MERLOT TARANTINO IGP
Rozdział drugi:
bulion z bażanta, salami spinata,
fasolka jaś, krojony makaron
Rozdział trzeci:
carpaccio z sandacza i langustynek, szyjki rakowe,
por z pieca
TENUTA CARRETTA “CAYEGA” ROERO ARNEIS
DOCG
Rozdział czwarty:
sorbet z oliwek, cytryna, granat
Rozdział piąty:
makrela, mus z batatów, kasza gryczna, popiół
ze szpinaku, cytryna
CHATEAU DE MERCEY PINOT NOIR BOURGOGNE
AOC
Rozdział szósty:
schab z dzika, czerwone wino, ciemne piwo,
mrożona sosna, ziemniak
CERRO ANON CRIANZA RIOJA
DOCA
Pożegnanie:
mus z żurawiny, biała czekolada, lody kakao
ROYAL TOKAJI LATE HARVEST