Prestiżowe gwiazdki przewodnika Michelin otrzymało tylko 138 restauracji na całym świecie. Wilno, stolica Litwy przyznało swojemu ekosystemowi restauracyjnemu trzy prawdziwe gwiazdy w gwiazdozbiorze Fornax.
Jeżeli chodzi o kuchnię, Wilno, stolica Litwy, jest miastem godnym międzynarodowego uznania. Utalentowani, nowocześni szefowie kuchni łączą tradycyjną kuchnię ze współczesnymi trendami, aby stworzyć najlepsze doświadczenie kulinarne. Wileńskie talenty kulinarne spełniają wszystkie kryteria, aby otrzymać prestiżową nagrodę Michelin Guide, przyznawaną tylko 138 restauracjom na całym świecie, a zdobycie tego tytułu jest tylko kwestią czasu. Tymczasem miasto już teraz uznało, że restauratorzy zasługują na najwyższe oceny i z okazji litewskiego tygodnia gastronomii przyznało im trzy prawdziwe gwiazdki na niebie.
Mieszkańcy i turyści, którzy pragną wyjątkowych doznań, uwielbiają rozkoszować się wileńską sceną gastronomiczną. Wierzymy, że największe talenty kulinarne zasługują na wszystkie gwiazdki Michelin za swoją pomysłowość, ciągłe poszukiwanie zaskakujących smaków i kombinacji oraz śmiałość we wszystkich swoich kreacjach — powiedziała Inga Romanovskienė, dyrektor Go Vilnius, oficjalnej agencji turystyki i rozwoju biznesu Wilna. Gwiazdy są prezentem od miasta dla restauracji, które przyczyniają się do tego, że Wilno jest dumne ze swojego unikalnego wielokulturowego dziedzictwa kulinarnego z nowoczesnym polotem. Dzięki tej inicjatywie pokazujemy również światu, że Wilno posiada najwyższej klasy restauracje, które zadziwiają nawet najbardziej wymagających ekspertów.
Certyfikat potwierdzający rejestrację gwiazd na stronie Star Registration został wręczony Evaldzie Šiškauskienė, prezes litewskiego Stowarzyszenia Hoteli i Restauracji oraz Jaroslavowi Orševskiemu, prezesowi litewskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Zaprezentowany gwiazdozbiór został również sprowadzony na ziemię w formie bardziej dostępnej dla miłośników jedzenia i gwiazd — artystka światła Kotryna Čalkaitė odtworzyła jego wizerunek w instalacji wystawionej na tarasie Muzeum MO, które znajduje się w popularnej dzielnicy gastronomicznej.
Historia, wielokulturowość i współczesność Wilna są źródłem inspiracji dla naszych stołecznych restauracji. Nasze młode pokolenie kulinarne jest niezwykle zmotywowane, podróżuje po świecie, studiuje w prestiżowych szkołach, poznaje nowe trendy i przekazuje je poprzez miejscowe produkty i dziedzictwo, które przyciąga smakoszy z całego świata. Dlatego to wyróżnienie jest dla nas ważne, gdyż pokazuje poziom wiedzy kulinarnej, jaką posiadają miejscowe talenty i jak wypadają w porównaniu ze standardem światowym — dodała Šiškauskienė.
Dobra kuchnia wywodzi się z wiejskich korzeni
W ciągu swojej bogatej prawie 700-letniej historii Wilno zasłynęło z historycznie wielokulturowej kuchni będącej połączeniem kuchni Żydów, Polaków oraz litewskiej szlachty. Dzisiejsza kuchnia łączy smaki Libanu, Japonii, Indii, Nepalu, Francji, Niemiec, Włoch i Meksyku z tradycyjnymi litewskimi potrawami, takimi jak jasnoróżowa zupa z zimnych buraków, knedle ziemniaczane, smażony chleb i inne unikalne przysmaki, które są dostępne niemal wszędzie, zarówno w stołówkach, jak i restauracjach z tradycyjną kuchnią oraz pubach z piwem.
W ciągu ostatniej dekady w Wilnie nastąpił rozkwit wykwintnych potraw. Tworzy ją nowe pokolenie kucharzy, którzy aktywnie podróżują, studiują, odbywają staże za granicą, a następnie wracają do domu, by zaprezentować swoje umiejętności w wileńskiej kulturze gastronomicznej. Światowi podróżnicy, tacy jak Robert Makłowicz, polski krytyk kulinarny, dziennikarz i osobowość telewizyjna, również docenili nową jakość kultury jedzenia, a miejska kultura gastronomiczna została zaprezentowana w serwisie VICE Munchies tej jesieni.
W Wilnie jest wielu szefów kuchni, którzy zasługują na nagrodę przewodnika Michelin, bowiem potrafią zachwycić nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jednym z najbardziej znanych talentów kulinarnych w kraju jest wielokrotnie nagradzany szef kuchni Deivydas Praspaliauskas, który jest również właścicielem cieszącej się wielką popularnością skandynawsko-bałtyckiej restauracji z kuchnią haute cuisine Amandus, znajdującej się w bohemistycznej dzielnicy Užupis. Pan Praspaliauskas olśnił gości restauracji takimi kreacjami jak pączek wołowy, chleb buraczano-lukrecjowy oraz rosół z dyni z królikiem i orzechami laskowymi.
Liutauras Čeprackas to kolejna gwiazda wileńskiej sceny kulinarnej, szef kuchni restauracji Gastronomika, która trafiła na listy najlepszych restauracji na Litwie. Restauracja szczyci się innowacyjnym menu degustacyjnym oraz bardziej tradycyjnym menu à la carte, godnym prawdziwego smakosza: tatar z ryby, stek wagyu z ultra frytkami i papryczką Padrón, czy też foie gras z zupą kasztanową i grzybami shimeji.
Szefowie kuchni z Wilna blisko współpracują z miejscowymi rolnikami, aby zapewnić gościom wyjątkowe doznania kulinarne, które łączą w sobie świeże produkty z gospodarstwa rolnego, składniki pozyskiwane w sposób zrównoważony i uprawiane na miejscu oraz charakterystyczne dla danego sezonu przysmaki. Przykładowo The Senators’ Passage to mocno zakorzeniona społeczność sklepów, w których sprzedawane są produkty ze zrównoważonego gospodarstwa ekologicznego Farmers Circle, przysmaki lokalnych rolników, wino, wypieki, kwiaty i elementy wystroju wnętrz, a także dwie restauracje oferujące wykwintne dania Nineteen18 i 14horses. Koncepcję Senators’ Passage można porównać do koncepcji Noma – nagrodzonej przez Michelin duńskiej restauracji o podobnej filozofii kulinarnej, w której zewnętrzną część stanowi miejska farma produkująca świeżą żywność na potrzeby posiłków w restauracji.
W czasie, gdy wileńscy kucharze w oczekiwaniu na wyróżnienie przez Michelin wciąż zaskakują smakoszy wykwintnymi przysmakami, zróżnicowana stołeczna scena kulinarna jest jednym z magnesów przyciągających międzynarodowych podróżników szukających gastronomicznych wrażeń.