17 grudnia 2024 r. w Villi Intrata odbyto się w spotkanie podsumowujące projekt społeczny „Wilanowskie menu”. Organizatorzy i uczestnicy opowiedzieli o projekcie, a wydarzenie uświetniła degustacja historycznych potraw przygotowanych przez muzealny zespół rekonstrukcji kulinarnej. „Poradnik Restauratora” uczestniczył w tym wydarzeniu.
„Wilanowskie menu” to inicjatywa, która połączyła miłośników historii i kulinariów, odkrywających codzienne życie dawnych mieszkańców pałacu w Wilanowie. Pod kierunkiem prof. Jarosława Dumanowskiego uczestnicy pracowali nad archiwalnymi menu rodziny Potockich, poznając kulinarny świat epoki.
W części warsztatowej odtworzono wybrane potrawy opisane w dawnych jadłospisach. Pod okiem szefa kuchni Norberta Sokołowskiego zrealizowano przepisy inspirowane najbardziej cenionymi książkami kulinarnymi, takimi jak dzieła Jana Szyttlera i Antoniego Teslara.
Gospodarzem spotkania był Paweł Jaskanis, dyrektor Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Oprac. H. Handkowska
Fot. U. Wszelaka