Wigilijny Małopolski Smak

Newsy

Wigilijny Małopolski Smak

16 grudnia 2011

Od 16 – 19 grudnia br. na Rynku Głównym w Krakowie można będzie kupić tradycyjne smakołyki z Małopolski. Przez cztery dni potrwa tegoroczna edycja Wigilijnego Małopolskiego Smaku. Grudniowa odsłona największego kulinarnego święta w regionie już od trzech lat jest okazją do promocji bożonarodzeniowych produktów i dań z Małopolski.

Na stoiskach ustawionych na krakowskim Rynku Głównym pojawią się małopolskie świąteczne produkty. Będzie można kupić tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby, przetwory owocowo-warzywne czy gotowe dania (kapustę z grzybami, barszcz, uszka, pierogi), a także produkty znane z Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Finał tegorocznej – siódmej już edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku odbył się w ostatni weekend sierpnia na krakowskim placu Wolnica. Grand Prix konkursu zdobyła polędwica faszerowana suską sechlońską. Wyróżnione zostały: sułkowicka krzonówka, salceson golonkowy Podstolego, a także jajecznica po królewsku, karp zatorski w zalewie octowej, korzenny filet śledziowy i placki po andrychowsku. Niektóre z tych produktów będzie można kupić podczas Wigilijnego Małopolskiego Smaku.

Małopolski Festiwal Smaku i Wigilijny Małopolski Smak to imprezy promujące turystykę kulinarną. Na Małopolską Listę Produktów Tradycyjnych wpisano do tej pory 46 produktów. Aż dziesięć produktów z Małopolski zostało zarejestrowanych przez Unię Europejską i otrzymało unijne certyfikaty.

Wigilijny Małopolski Smak będzie jednym z wydarzeń towarzyszących Targom Bożonarodzeniowym tradycyjnie odbywającym się na krakowskim Rynku. Organizatorem imprezy jest Województwo Małopolskie.

Wiecej na http://www.malopolska.pl/Turysta/MalopolskiSmak/Strony/Aktualnosci.aspx