Wigilie firmowe – już nie tylko barszcz i karp

Wydarzenia

Wigilie firmowe – już nie tylko barszcz i karp

16 grudnia 2015

Plastikowe talerzyki, barszcz instant, mandarynki rozłożone w sali konferencyjnej to typowy obraz wigilii firmowej organizowanej w miejscu pracy. Z tego pomysłu rezygnuje coraz więcej firm. Dlatego z roku na rok wzrasta liczba przedświątecznych spotkań odbywających się w restauracjach, hotelach czy barach.

Ofert świątecznych spotkań firmowych jest na rynku naprawdę mnóstwo. Organizatorzy kuszą tradycyjnym menu, dodatkowymi atrakcjami takimi jak pokazy barmańskie czy specjalnymi cenami noclegów. W gąszczu ofert łatwo stracić głowę, dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę. Zapytaliśmy o to specjalistów z długoletnim doświadczeniem, którzy w sieci Qubus Hotel na co dzień zajmują się organizacją i obsługą przyjęć.

To musisz wiedzieć

– Warto dopytać organizatorów, do której godziny możliwe jest korzystanie z sali, w której organizowana jest Wigilia. Jeśli ma być ona połączona z imprezą świąteczną na pewno sprawdzi się rozłożony parkiet – radzi Dorota Wodzik, Kierownik ds. Sprzedaży Mice sieci Qubus Hotel.

Zimne jedzenie, powolna obsługa czy duszna sala potrafią skutecznie zrujnować wieczór, dlatego na pewno nie zaszkodzi zapoznanie się z opiniami zamieszczanymi w Internecie.

Jeśli skarg na temat wybranego przez nas obiektu jest dużo, powinna nam zaświecić się czerwona lampka ostrzegawcza.

Gdy Polak głodny, to zły…

…dlatego wybór menu na spotkanie świąteczne odgrywa bardzo dużą rolę. Nie silmy się na oryginalność za wszelką cenę. Większość osób z pewnością doceni tradycyjne, dobrze znane potrawy. Śledzie na słodko czy krewetki mogą nie smakować zaproszonym gościom. Wybór tradycyjnych dań wcale nie oznacza, że świąteczne menu musi być nudne. Agnieszka Witczak, Specjalista ds. Restauracji Qubus Hotel zdradza przepis na unowocześnienie klasycznych potraw. – Tradycyjny smak w nowoczesnej formie to kompromis między znanymi smakami z nutką nowości. Bardzo efektownie wygląda warstwowo ułożona kutia zaserwowana w  przeźroczystym naczyniu. Szarlotka podawana w kieliszku? Prezentuje się naprawdę imponująco. Wystarczy, że skomponujemy ze sobą podsmażone jabłka z cynamonem, posypane korzenną kruszonką zwieńczone gałką lodów – radzi Agnieszka Witczak.

Święta sprzyjają długiemu biesiadowaniu…

…dlatego organizatorzy powinni dopilnować,  aby podawane dania przez cały czas trwania spotkania świątecznego pozostawały ciepłe i świeże. Tylko wtedy zachowają one swoje unikalne walory smakowe. Hotel czy restauracja dobrze przygotowana do tego typu imprez dysponuje przeszklonymi bemarami, przez które widać dania. Dzięki temu Goście nie muszą ich niepotrzebnie otwierać i wychładzać dań, jeśli akurat na daną potrawę nie mają ochoty. Aby potrawy nie wysychały, w ladach chłodniczych umieszcza się pojemniki z wodą.

Gwóźdź programu

Tak naprawdę wigilia firmowa to jedno z nielicznych okazji w ciągu roku, by spotkać się poza biurem. Dlatego warto zadbać o to, aby pracownicy spędzili ten czas przyjemnie. Spotkanie świąteczne to również sposób na integrację pracowników. Wspólnie malowanie bombek czy gotowanie z Szefem Kuchni to tylko niektóre pomysły na wspólne aktywności.