Okres przedświąteczny to czas spotkań wigilijnych w gronie współpracowników i pracowników. Dzięki temu atmosfera świąt towarzyszy nam na długo zanim nadejdzie 24 grudnia. Tradycją już stało się, że przy wigilijnym stole spotykają się także członkowie Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
W tym roku członkowie OSSKiC świąteczne życzenia składali sobie w Hotelu Mercure w Jeleniej Górze. Wigilijne spotkanie 12 grudnia br. połączone zostało z podsumowaniem 10 letniej działalności Stowarzyszenia i prezentacją dokonań zarówno w kraju, jak i za granicą. Przez ten czas członkowie Stowarzyszenia aktywnie angażowali się w organizację różnego rodzaju imprez i konkursów, podejmowali współpracę ze szkołami, wspierali działania członków stowarzyszenia w regionach. Jednym z sukcesów, wartych odnotowania, było powołanie Drużyny Narodowej Profesjonalistów na Kulinarne Mistrzostwa Świata 2010 w Luksemburgu, której trenerem został Zenon Hołubowski, Executive Chef Tawerna Toscana i Hotel Hołubowski. Podczas obrad Zarząd zaprezentował także plany na przyszły rok, podziękował sponsorom za pomoc i wsparcie, jak również zaprezentował stronę internetową – www.osskic.org.pl.
Przy wigilijnym stole Prezes Dariusz Zahorański w imieniu zarządu OSSKiC złożył życzenia wszystkim obecnym, a członkowie mieli okazję podzielić się wspólnie opłatkiem i zaśpiewać kolędy. Oficjalnie przekazano nominacje do 9-cio osobowej Drużyny Narodowej Juniorów do Luxemburga 2010. Wśród uczestników rozlosowano nagrody, ufundowane przez firmy sponsorujące wigilijne spotkanie. Dopełnieniem całości był program artystyczny, w którym wystąpił kabareciarz Jacek Ziobro i jazzmanka Ewelina Babiarz