Wieprzowina w żółtym curry
Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel, Kraków
Składniki:
2 l mleka kokosowego
1 kg oczyszczonego schabu
50 g żółtej pasty curry (w zależności od upodobań można dodać więcej, będzie bardziej ostre)
6 liści kaffiru (rodzaj limonki)
korzeń imbiru
2 łyżki cukru palmowego
1 żółta papryka
1 cukinia
1 tajski bakłażan
1 łyżka pasty tamaryndowej
2 łyżki sosu rybnego (do smaku)
0,5 kg krewetek
2 limonki – starta skórka i sok
1 litr bulionu z kurczaka
chilli
świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Oczyścić krewetki naciąć nożem grzbiet krewetki wzdłuż na głębokość 2-3 mm i wyjąć jelito. Schab umyć i pokroić w cienkie paseczki. Posiekać drobno imbir. Umyć warzywa i pokroić w kostkę. Cukinię przeciąć na pół, wydrążyć nasiona i również pokroić. Paprykę pokroić w paski, posiekać chilli.
Do garnka wrzucić pastę curry, po chwili dodać mleko kokosowe i schab. Dusić na średnim ogniu. Po 5 minutach duszenia dodajemy kolejno warzywa: paprykę, cukinię i bakłażan, liście kaffiru, imbir, cukier palmowy, pastę tamaryndową, wyciśnięty sok i startą skórkę z limonek. Dusić przez 3 minuty i zalać bulionem. Po chwili dodać krewetki. Gotować wszystko przez kolejnych 10 minut. Podawać z ryżem jaśminowym, posiekanym chilli i świeżą kolendrą.