Wieprzowina w żółtym curry

Wieprzowina w żółtym curry

12 listopada 2013

Wieprzowina w żółtym curry

Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel, Kraków

Składniki:

2 l mleka kokosowego

1 kg oczyszczonego schabu

50 g  żółtej pasty curry (w zależności od upodobań można dodać więcej, będzie bardziej ostre)

6 liści kaffiru (rodzaj limonki)

korzeń imbiru

2 łyżki  cukru palmowego

1 żółta papryka

1 cukinia

1 tajski bakłażan

1 łyżka pasty tamaryndowej

2 łyżki sosu rybnego (do smaku)

0,5 kg krewetek

2 limonki – starta skórka i sok

1 litr bulionu z kurczaka

chilli

świeża kolendra

Sposób przygotowania:

Oczyścić krewetki naciąć nożem grzbiet krewetki wzdłuż na głębokość 2-3 mm i wyjąć jelito. Schab umyć i pokroić w cienkie paseczki. Posiekać drobno imbir. Umyć warzywa i pokroić w kostkę. Cukinię przeciąć na pół, wydrążyć nasiona i również pokroić. Paprykę pokroić w paski, posiekać chilli.

Do garnka wrzucić pastę curry, po chwili dodać mleko kokosowe i schab. Dusić na średnim ogniu. Po 5 minutach duszenia dodajemy kolejno warzywa: paprykę, cukinię i bakłażan, liście kaffiru, imbir, cukier palmowy, pastę tamaryndową, wyciśnięty sok i startą skórkę z limonek. Dusić przez 3 minuty i zalać bulionem. Po chwili dodać krewetki. Gotować wszystko przez kolejnych 10 minut. Podawać z ryżem jaśminowym, posiekanym chilli i świeżą kolendrą.