Puławskie oraz złotnickie – biała i pstra to rasy świń, z których możemy być dumni. Ich mięso ma więcej tłuszczu śródmięśniowego, ale jest miękkie i soczyste, bogate w witaminy. Świnie tradycyjnych polskich ras objęte są Programem Ochrony Zasobów Genetycznych. Są wyjątkowe, bo doskonale dostosowały się do trudnych warunków. Ich mięso ma bardzo unikalne walory smakowe. O ile mięso polskich ras tradycyjnych zyskało uznanie zagranicą to w Polsce wiedza na jego temat nie jest zadowalająca. Dlatego też trwa kampania informacyjna „Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji” prowadzona przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus”. Obejmuje ona swym zasięgiem przede wszystkim województwa mazowieckie, lubelskie i wielkopolskie. W jej ramach organizowane są szkolenia, spotkania z restauratorami i promocja w mediach. Więcej informacji na stronie www.wieprzowinaregionalna.pl