W kuchni Lubelszczyzny jak w tyglu mieszają się smaki tatarskie, ruskie, poleskie, ukraińskie, wołyńskie i lubelskie, a można było się o tym przekonać w dniach od 11-13 września br. w Lublinie, podczas Europejskiego Festiwalu Smaku. Na Scenie Smaku goście z całej Polski mogli oglądać prezentacje kulinarne, gotować z Robertem Makłowiczem i Piotrem Bikontem, słuchać muzyki, uczestniczyć w wernisażach i bawić się na Jarmarku św. Jacka, na który zjechali producenci tradycyjnych smakołyków z Polski i Ukrainy. Jedną z atrakcji imprezy był pokaz pieczenia pierekaczewnika w wykonaniu potomków Tatarów z Lubelszczyzny z inscenizacją tatarskiego ślubu w tle. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się również pokazy kuchni Polesia z Kołacz, kuchni z Janowa Lubelskiego, Wilna i Wołynia, pieczenie sękacza na wolnym ogniu przez gospodynie z Wisznic, gotowanie zupy rydzowej na gęsinie i janowskich gołąbków z kaszą gryczaną i borowikami przez Roberta Makłowicza, festiwal pierogów kresowych, święto miodu. W restauracji Old Pub odbył się prestiżowy konkurs „Smaki Lubelszczyzny”, w jury którego zasiedli Piotr Bikont, przewodniczący, Robert Makłowicz, Jadwiga Tatara, Janusz Kawałko, Mariusz Deckert, Andrzej Malinowski, Andrzej Mielcarek, Jerzy Rogalski, Ks. Tomasz Lewniewski, Waldemar Sulisz i Jan Babczyszyn. W rywalizacji Szkół Gastronomicznych I miejsce za „Gęś z Korony” otrzymał Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim. II miejsce Zespół Szkół im. M. Sempołowskiej w Puławach, a trzecie Zespół Szkół Nr. 1 im. C.K. Norwida ze Świdnika. Jury wyróżniło również Nagrodą Honorową „Pieczeń wieprzową duszoną na czerwonym winie”, przygotowaną przez Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Tomaszowie Lubelskim. W kategorii Restauracje, które zgłosiły się do konkursu “Gotowania na żywo”, jury wyróżniło „Zrazy z Dzika”, restauracji Ulice Miasta z Lublina. Natomiast Honorowe wyróżnienie przyznano Restauracji „U Elizy” z Piask. Głównym założeniem i celem Konkursu „Smaki Lubelszczyzny” jest promocja regionu lubelskiego poprzez, często zapomniane, ale niezwykłe smaki, charakterystyczne dla Ziemi Lubelskiej. Dzięki takim inicjatywom następuje odkrywanie i popularyzacja zapomnianych walorów smakowych regionu. Jest to również okazja do spotkania adeptów sztuki kulinarnej reprezentującej szkoły gastronomiczne, które kształcą młodzież w tak trudnym, ale i poszukiwanym zawodzie kucharza, z restauracjami uczestniczącymi w konkursie. W trakcie festiwalu odbył się również I Międzynarodowy Turniej Nalewek Polski i Krajów Ościennych. Jury turnieju w składzie Piotr Bikont, przewodniczący, Robert Makłowicz, Waldemar Sulisz, ks. Tomasz Lewniewski, Jan Babczyszyn oraz Andrzej Mielcarek po skosztowaniu 92 trunków postanowiło wręczyć nagrodę specjalną Danucie Niżyńskiej za nalewkę Pigwowa. Nagroda pierwszego miejsca powędrowała w ręce Mirosławy Rdułtowskiej za nalewkę Pigwa. Drugie miejsce zajęła Krystyna Pocheć z nalewką Brzoskwiniową, a trzecie – Elżbieta Jezierska za nalewkę z Czarnej pożeczki.