Wielkopolski Kucharz Roku – zmiana w regulaminie

Wydarzenia

Wielkopolski Kucharz Roku – zmiana w regulaminie

24 lutego 2017

9 czerwca w Pałacu Tłokinia k. Kalisza odbędzie się konkurs Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego. W tym roku wprowadzona została zmiana w Regulaminie dając szansę uczestniczenia w konkursie nie tylko kucharzom pracującym w lokalach gastronomicznych na terenie całej Wielkopolski, ale również kucharzom pochodzącym z Wielkopolski, a wykonujących swoją profesjonalną pracę w lokalach gastronomicznych w kraju i za granicą.

Zadaniem 12 uczestników konkursu będzie przygotowanie dania głównego opartego na tradycyjnych produktach i recepturach Wielkopolski w ciągu 1,5 godziny. W tej edycji konkursu produktami obowiązkowymi będą: gęsina–dowolny element, podroby z gęsi dowolny element, kolorowa fasolka, rabarbar. Pozostałe składniki w gestii uczestnika.

Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 10 maja – e-mail: konkurs@papaja.pl

Nagrodami w Konkursie są staże u uznanych szefów kuchni z Polski i ze świata oraz podróże kulinarne. Uczestnicy Konkursu walczą o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku oraz Puchar, a przede wszystkim o nominację do Finału Kulinarnego Pucharu Polski. Ubiegłoroczny laureat Konkursu szef kuchni hotelu Smolarnia – Paweł Salamon został również zwycięzcą Kulinarnego Pucharu Polski i to nie był pierwszy taki przypadek w 16-sto letniej historii Konkursu.

Konkurs ma formułę otwartą i każdy związany z branżą gastronomiczną z całej Polski ma możliwość wstępu na teren imprezy, podczas której na wszystkich Gości czeka wyjątkowo wiele atrakcji, zwłaszcza kulinarnych. Na scenie pokazy kulinarne, w tym roku pod hasłem „Kuchnia w Literaturze”, degustacje potraw przygotowanych przez wybitnych szefów kuchni nie tylko z Wielkopolski, wielki piknik przygotowany przez mistrzów grillowania Macieja Grubmana i Jacka Szczepańskiego, spotkania z autorytetami branży, pokazy nowinek branżowych oraz liczne konkursy. Tej imprezy nie można przegapić, bo nigdy się nie powtórzy. Organizatorzy postawili sobie cel organizowanie rokrocznie konkursu w innym miejscu w tym na przemian w Poznaniu i kolejnego roku w uroczym zakątku Wielkopolski, tak aby zapewnić wydarzeniu niepowtarzalny i unikatowy charakter. Datę 9 czerwca koniecznie trzeba zarezerwować sobie w kalendarzu na Tłokinię, bo „nic dwa razy się nie zdarza…”.

O Patronie Konkursu

Konkurs to wyraz pamięci o wybitnym szefie kuchni z Poznania śp. Rafale Jelewskim (1970 – 2013) – kucharzu z sukcesami, doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku, który brał udział w wielu prestiżowych imprezach kulinarnych w Polsce i na świecie, a przede wszystkim reprezentował Polskę w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie. W 2015 roku w Ostrzeszowie nastąpiło uroczyste uhonorowanie zasług śp. Rafała Jelewskiego dla branży gastronomicznej w postaci odsłonięcia tabliczki w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej. Rafał Jelewski w ciągu swojej kariery pracował nad wizerunkiem i smakiem kuchni hotelu Bazar (jeszcze przed remontem), hotelu HP Park na poznańskiej Malcie oraz hotelu Brovaria. Rafał Jelewski był wielkim miłośnikiem i propagatorem Kuchni Wielkopolskiej i uważał, że najlepszą kuchnię cechuje: „Prostota – ma bowiem wiele uroku i potrafi inspirować do pracy na najwyższym poziomie. Najlepszą kuchnię tworzy się z produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki. Kupując regionalnie, tworzymy rynek produktów” – o takich Mistrzach Profesji pamiętać będziemy zawsze….