9 czerwca w Pałacu Tłokinia k. Kalisza odbędzie się konkurs Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego. W tym roku wprowadzona została zmiana w regulaminie, dając szansę uczestniczenia w konkursie nie tylko kucharzom pracującym w lokalach gastronomicznych na terenie całej Wielkopolski, ale również kucharzom pochodzącym z Wielkopolski, a wykonującym swoją profesjonalną pracę w lokalach gastronomicznych w kraju i za granicą. Zadaniem 12 uczestników konkursu będzie przygotowanie dania głównego opartego na tradycyjnych produktach i recepturach pochodzących z Wielkopolski – gęsina (dowolny element), podroby z gęsi (dowolny element), kolorowa fasolka, rabarbar. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 10 maja –
konkurs@papaja.pl. Konkurs ten nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski 2017. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.
O Patronie Konkursu
Konkurs to wyraz pamięci o wybitnym szefie kuchni z Poznania śp.
Rafale Jelewskim (1970 – 2013) – kucharzu z sukcesami, doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku, który brał udział w wielu prestiżowych imprezach kulinarnych w Polsce i na świecie, a przede wszystkim reprezentował Polskę w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie. W 2015 roku w Ostrzeszowie nastąpiło uroczyste uhonorowanie zasług śp. Rafała Jelewskiego dla branży gastronomicznej w postaci odsłonięcia tabliczki w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej. Rafał Jelewski w ciągu swojej kariery pracował nad wizerunkiem i smakiem kuchni hotelu Bazar (jeszcze przed remontem), hotelu HP Park na poznańskiej Malcie oraz hotelu Brovaria. Rafał Jelewski był wielkim miłośnikiem i propagatorem Kuchni Wielkopolskiej i uważał, że najlepszą kuchnię cechuje:
„Prostota – ma bowiem wiele uroku i potrafi inspirować do pracy na najwyższym poziomie. Najlepszą kuchnię tworzy się z produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki. Kupując regionalnie, tworzymy rynek produktów” – o takich Mistrzach Profesji pamiętać będziemy zawsze….