Wielkopolski Kucharz Roku – zgłoszenia do 10 maja

Wydarzenia

Wielkopolski Kucharz Roku – zgłoszenia do 10 maja

7 czerwca w Ostoi Chobienice k. Zbąszyna odbędzie się 6. Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego. Zwycięzca konkursu otrzyma tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2019 oraz nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2019.

Celem konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności.

W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą !

Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie 7 porcji dania głównego bazującego na mięsie z królika (dwa dowolne elementy), cebuli oraz gorczycy.

Zainteresowanych startem w konkursie prosimy o kontakt: wkr_konkurs@wp.pl

Termin nadsyłania zgłoszeń na adres e-mail: zgloszenie@konkursykulinarne.pl , upływa 10 maja. Decyduje data wpłynięcia zgłoszenia do organizatora konkursu. Ogłoszenie o zakwalifikowaniu się do konkursu najpóźniej w dniu 14 maja.

Prace konkursowe oceniać będzie profesjonalne jury z kraju i za granicy, które w ramach nagrody „GRA O STAŻ” zaproszą wybranego przez siebie zawodnika na staż do swojej kuchni. Po raz trzeci w historii konkursu jurorzy zostaną poproszeni o zapoznanie się, podpisanie i przestrzeganie Kodeksu Etycznego Jurora Konkursu Kulinarnego.

Pozostałe nagrody rzeczowe zostaną podane przez organizatorów wkrótce.

Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku, to nie tylko podpatrywanie rywalizacji konkursowej zawodników, ale prawdziwy Festiwal Smaku.

Wstęp wolny dla wszystkich przedstawicieli branży.

Wydarzenie poprowadzi duet: Marta Klepka i Tomasz Purol.

Pełen emocji dzień zakończy Motylkowa gala podczas której poznamy laureatów konkursu, oddamy cześć pamięci patronowi śp. Rafałowi Jelewskiemu oraz ponownie przystąpimy do degustacji potraw przygotowanych przez zespół wybitnych szefów kuchni z Poznania pod egidą Dominika Brodziaka.

Gospodarzem tegorocznego wydarzenia będzie Maciej Barton wraz z zespołem Ostoi Chobienice.

Kontakt z organizatorem: m_joannaochniak@wp.pl

Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

O patronie konkursu

śp. Rafał Jelewski (1970 – 2013) – wybitny szef kuchni, mentor i trener. Kucharz z sukcesami, doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku, który brał udział w wielu prestiżowych imprezach kulinarnych w Polsce i na świecie, a przede wszystkim reprezentował Polskę w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie. W 2015 r. w Ostrzeszowie nastąpiło uroczyste uhonorowanie zasług śp. Rafała Jelewskiego dla branży gastronomicznej w postaci odsłonięcia tabliczki w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej. Rafał Jelewski w ciągu swojej kariery pracował nad wizerunkiem i smakiem kuchni hotelu Bazar (jeszcze przed remontem), hotelu HP Park na poznańskiej Malcie oraz hotelu Brovaria. Rafał Jelewski był wielkim miłośnikiem i propagatorem Kuchni Wielkopolskiej i uważał, że najlepszą kuchnię cechuje: „Prostota – ma bowiem wiele uroku i potrafi inspirować do pracy na najwyższym poziomie. Najlepszą kuchnię tworzy się z produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki. Kupując regionalnie, tworzymy rynek produktów” – o takich Mistrzach Profesji pamiętać będziemy zawsze….