Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie 7 porcji dania głównego bazującego na mięsie z królika (dwa dowolne elementy), cebuli oraz gorczycy.
Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 10 maja –
zgloszenie@konkursykulinarne.pl.
Prace konkursowe oceniać będzie profesjonalne jury z kraju i za granicy, które w ramach nagrody „GRA O STAŻ” zaproszą wybranego przez siebie zawodnika na staż do swojej kuchni. Po raz trzeci w historii Konkursu jurorzy zostaną poproszeni o zapoznanie się, podpisanie i przestrzeganie Kodeksu Etycznego Jurora Konkursu Kulinarnego. Pozostałe nagrody rzeczowe zostaną podane przez Organizatorów wkrótce.
Pełen emocji dzień zakończy Motylkowa gala, podczas której poznamy laureatów konkursu, oddamy cześć pamięci patronowi śp. Rafałowi Jelewskiemu oraz ponownie przystąpimy do degustacji potraw przygotowanych przez zespół wybitnych szefów kuchni z Poznania pod egidą Dominika Brodziaka. Wydarzenie poprowadzi: Marta Klepka i Tomek Purol.