14 sierpnia w hotelu Remes w Opalenicy odbędzie się konkurs Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego. Celem konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji. Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu 7 porcji dania głównego z kaczki dowolny element oraz tłuszcz gęsi. Organizatorem konkursu jest Fundacja Gastronomii na Obcasach. Patronat nad konkursem objęła Wielkopolska Izba Gastronomiczna oraz Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni Inicjatywa Women in WACS.
Lista zawodników startujących w konkursie:
Kamil Konieczka – Hotel Blow Up Hall Poznań
Filip Pietrzyński – Restauracja Toga Poznań
Jakub Grajkowski – Restauracja Zagroda Bamberska Poznań
Piotr Mielczarek – Bistro La Passion Poznań
Borys Sikorski – Restauracja Cucina – City Park Poznań
Jakub Ignyś – Resturacja Nifty No.20 – Puro Hotel Poznań
Wojciech Bednarek -Restauracja Margeritta we Wrześni
Piotr Kubiak – Restauracja Czerwone Sambrero Poznań
Agnieszka Triebs – Restauracja Leonardo Pniewy
Paweł Spodzieja – Hotel HP Park Poznań
Maciej Winkler – Restauracja Rycerska Hotel Camping Malta
Michał Seyda – Restauracja Le Palais du Jardin Poznań