II edycji konkursu kulinarnego Wielkopolski Kucharz Roku Konkurs im. Rafała Jelewskiego odbędzie się 14 sierpnia w Hotelu Remes w Opalenicy. Organizatorem konkursu jest Fundacja Gastronomii na Obcasach.
Patronat nad konkursem objęła Wielkopolska Izba Gastronomiczna oraz Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni Inicjatywa Women in WACS.
Celem Konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności.
Idea konkursu zrodziła się na znak pamięci o wybitnym szefie kuchni śp. Rafale Jelewskim (1970 – 2013) – kucharzu z sukcesami, doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku. Rafał Jelewski brał udział w wielu prestiżowych wydarzeniach kulinarnych w Polsce i na świecie, a przede wszystkim reprezentował nasz kraj w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie.
Do konkursu zachęcamy wszystkich wielkopolskich kreatorów smaku, pasjonatów wiernych kulinarnym tradycjom regionu – szefów kuchni i kucharzy, którzy nie boją się kulinarnej rywalizacji, a traktują ją przede wszystkim jako swoisty trening umiejętności praktycznych i osobowości. Takich wyzwań nie bał się nigdy śp. Rafał Jelewski. Wierzymy, że Konkurs pod Jego patronatem będzie okazją do odkrycia wielu utalentowanych, ambitnych i nie obawiających się żadnych zawodowych konfrontacji kucharzy z Wielkopolski.
Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu 7 porcji dania głównego z kaczki dowolny element oraz tłuszcz gęsi oraz gruszka.
W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski !
Zgłoszenie do konkursu powinno być przesłane w formie pisemnej drogą e-mail na załączonych formularzach wraz z opisem technologicznym oraz wyraźnym zdjęciem wykonywanej potrawy i przesłane na adres:
Dominik Brodziak
Tel . 519339037
E-mail: konkurs@papaja.pl
Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 20 lipca 2015. Decyduje data stempla pocztowego. Ogłoszenie o zakwalifikowaniu się do konkursu w dniu 21 lipca 2015.
W sprawach konkursu można również kontaktować się z Joanną Ochniak:
e-mail: joannaochniak@wp.pl, tel. 535 55 48 98 lub
e-mail: konkurs@papaja.pl
To niezwykłe kulinarne wydarzenie ma również na celu zjednoczenie środowiska kucharskiego, dlatego poza samym konkursem planowanych jest wiele dodatkowych atrakcji, szczegóły podamy wkrótce.