Druga edycja konkursu Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego odbędzie się 14 sierpnia w hotelu Remes w Opalenicy.
Druga edycja konkursu poświęcona zostanie promocji dań z wykorzystaniem wielkopolskiej świni złotnickiej, której wielbicielem był Rafał Jelewski i którą zamierzał serwować w swojej autorskiej restauracji. Miała ona rozpocząć swoją działalność dnia 16 czerwca 2013, niestety 4 dni przed tym wielkim wydarzeniem tragiczny wypadek sprawił, że nie mógł spełnić swojego marzenia i dopełnić dzieła… Pozostały zapiski i receptury oraz wspomnienia z prób, którymi podzielili się z nami żona Rafała Jelewskiego – Elżbieta oraz jego wieloletni asystent Bartosz Budzyński. Kapituła Konkursu podjęła decyzję, aby na gali dinner zaproszeni goście mogli spróbować tych dań, które zaserwują poznańscy szefowie kuchni.
Do konkursu zachęcamy wszystkich wielkopolskich kreatorów smaku, pasjonatów wiernych kulinarnym tradycjom regionu – kucharzy, którzy nie boją się kulinarnej rywalizacji, a traktują ją przede wszystkim jako swoisty trening umiejętności praktycznych i osobowości.