8 czerwca w poznańskim hotelu Puro odbędzie się 5. edycja konkursu Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego. Mogą w nim uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą. Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie 7 porcji dania głównego bazującego na wielkopolskiej wołowinie rostbef lub oko rozbratla (jeden element do wyboru), drożdżach oraz szparagach. Zwycięzca otrzyma nominację do finału KPP 2018.
Lista uczestników:
Artur Szwacki z restauracji Flavoria w hotelu Andersia w Poznaniu;
Marcin Borowczyk z restauracji Blow Up Hall w Poznaniu;
Sylwester Owczarek z restauracji w Pałacu Tłokinia;
Kajetan Świokła z restauracji w hotelu DeSilva Premium w Poznaniu;
Jakub Vogt z restauracji Rządcówka w Ostoja Chobienice;
Carlos Contreras Hernandez z Bistro cafe-&tapas Carlos Contreras w Krotoszynie;
Sławek Popiak z restauracji Wine bar Mielżyński w Poznaniu;
Mikołaj Sobora z restauracji Lumière Restaurant&Wine w hotelu Edison w Baranowie;
Łukasz Daszyński z restauracji Autentyk – Kuchnia i ludzie w Poznaniu;
Marcin Owsianny z restauracji Panorama w hotelu HP Park w Poznaniu;
Arkadiusz Marcisz z restauracji w hotelu Wawrzyniak w Krotoszynie;
Bartłomiej Tota z restauracji Bee Jay’s w Poznaniu;
Adam Jop z restauracji Mus Bar&View w Poznaniu (rezerwa).
Skład jurorski:
Paweł Oszczyk – przewodniczący
Leszek Gryka – sekretarz
Rochelle Schaetzl – gość z RPA/ Szwajcaria
Piotr Kamieniczny – gość z Dubaju
Marcin Budynek
Artur Skotarczyk
Robert Echaust – juror techniczny
Mariusz Pieterwas – juror techniczny
Kapituła konkursu:
Barbara Surma
Joanna Ochniak
Dominik Brodziak
Tomasz Purol
Prace konkursowe oceniać będzie profesjonalne jury z kraju i za granicy, które w ramach nagrody „GRA O STAŻ” zaproszą wybranego przez siebie zawodnika na staż do swojej kuchni. Po raz drugi w historii Konkursu jurorzy zostaną poproszeni o zapoznanie się, podpisanie i przestrzeganie Kodeksu Etycznego Jurora Konkursu Kulinarnego.
Na zawodników czekać będzie jeszcze wiele atrakcyjnych nagród finansowych i rzeczowych ufundowanych przez sponsorów, m.in. wyjazd na The Culinary World Cup EXPOGAST 2018 w Luksemburgu w charakterze obserwatora.
Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku, to nie tylko podpatrywanie rywalizacji konkursowej zawodników, ale prawdziwy Festiwal Smaku.
W tym roku organizatorzy kładą szczególny nacisk na propagowanie tradycji kulinarnych Poznania zapraszając na warsztaty, pokazy i degustację przygotowaną przez
Poznańscy Kucharze Razem oraz na
wołowinę i
wino. Szczegółowy program wydarzenia wkrótce.
Wydarzenie poprowadzi duet: Marta Klepka i Tomasz Purol.
– Pełen emocji i przepełniony historią kuchni i smakami dzień zakończy Motylkowa Gala podczas której poznamy laureatów konkursu, oddamy cześć pamięci naszemu patronowi Rafałowi Jelewskiemu oraz ponownie przystąpimy do degustacji, tym razem potraw przygotowanych przez zespół wybitnych szefów kuchni z Poznania pod egidą Dominika Brodziaka. Gospodarzem tegorocznego wydarzenia będzie szef kuchni Restauracji Nifty No.20 w hotelu Puro – Jakub Ignyś, Wielkopolski Kucharz Roku 2015 – mówi Joanna Ochniak, wspołorganizator.