10 czerwca w Hotelu HP Park w Poznaniu odbędzie się w konkurs kulinarny Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego.
Celem konkursu jest odkrywanie, poznawanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski we współczesnej aranżacji, zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami.
Konkurs poświęcony jest pamięci wybitnego szefa kuchni Rafała Jelewskiego, który niemal całą swoją zawodową karierę związał z Hotelem HP Park w Poznaniu i w tym czasie osiągał wraz ze swoją załogą największe sukcesy. Tegoroczna edycja konkursu będzie symbolicznym powrotem do źródeł, jednak całkowicie nowej odsłonie.
Przewodniczącym składu sędziowskiego będzie szef kuchni Blow Up Hall 5050 Tomasz Purol, który swoją karierę rozpoczynał w Hotelu HP Park.
Główna nagroda to tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2016 i Puchar uhonorowany przez Prezydenta Miasta Poznania oraz Staże w kuchniach lokali gastronomicznych, w których szefuje dostojne, profesjonalne jury Konkursu.
W tym m.in staż w hotelu 5* na pustyni w Dubaju czy w restauracji u aktualnego Top Chef’a ! Zwycięzca także otrzymuje nominację do półfinału KPP 2016.
Konkurs skierowany jest do szefów kuchni i kucharzy zatrudnionych w lokalach gastronomicznych na terenie Wielkopolski. Konkurs ma charakter indywidualny i startują w nim pojedynczy kucharze bez asystenta.
Zadaniem konkursowym jest przygotowanie dania głównego składającego się z trzech obowiązkowych składników: wieprzowina złotnicka (dowolny element), piwo Lech Pils oraz boczniaki.
Lista Uczestników – Konkursu WKR
Marcin Trzciński – Enjoy Restaurant – Poznań
Paweł Salamon – Smolarnia Hotel & Restaurant -Trzcianka
Jakub Walczak Resaturacja Bazar 1838 – Poznań
Michał Seyda – Restauracja BulwaR- Stary Rynek Poznań
Dariusz Przepiórka – Pałac Tłokinia
Dawid Feist- Resaturacja Cucina 88 -Poznań
Piotr Wojtczak – Pałac w Orli
Jarosław Kin – Restauracja “U Rzeźników”- Poznań
Maciej Świerzy – Restauracja Lumiere Baranowo
Filip Pietrzyński – Restauracja Toga – Poznań
Mateusz Trocha – Hotel Olsza – Przykona
Maciej Winkler – Restauracja Rycerska – Poznań
Zawodnik rezerwowy:
Piotr Ostrowski – Hotel Pałac w Pakosławiu
SKŁAD JURY:
Przewodniczący Tomasz Purol
Kurt Scheller
Iwona Niemczewska
Paweł Oszczyk
Piotr Kamieniczny
Marcin Szukaj
Paweł Kałuski
W tym roku konkursowe dania serwowane będą na pięknym talerzu Ariane Style Coupe, 31 cm bez rantu, kolor Pure White, które dostarczy firma Dajar HoReCa.
Pytania dotyczące startu w konkursie można wysyłać do Dominika Brodziaka
tel . 512873086, e-mail: konkurs@papaja.pl
Program imprezy
09.30 Oficjalne rozpoczęcie konkursu
11.00 Pokaz firmy Fusion Gusto – egzotyczne owoce i warzywa
11.30 Pokaz kulinarny Dariusza Richtera doradcy kulinarnego Kuchnie Świata
12.00 Pokaz kulinarny Andrzeja Klimka szefa kuchni Pałacu Tłokinia pt. Naturalnie Złotnicka
13.00-16.00 Pokaz BBQ Polska w wykonaniu Macieja Grubmana
14.00 Pokaz cukierniczy Joanny Klimas -Profus – motylkowy świat czekolady E.Wedel
15.00 Specjalny wywiad z Maciejem Nowakiem jurorem TOP CHEF
15.30 Specjalne podziękowania dla Partnerów Konkursu
16.30 Zakończenie konkursu
————–
(na Zaproszenia)
20.00 Rozpoczęcie uroczystej Motylkowej Gali
20.30 Oficjalne ogłoszenie wyników konkursu
21.30 Koncert Agi Czyż
22.00 Wyjątkowy tort przygotowany przez cukiernię Jula Smakula
22.30 Loteria z nagrodami
23.00- 02.00 zabawa przy muzyce DJ Miłosza