11 czerwca w hotelu Edison w Baranowie k. Poznania odbędzie się IX edycja konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2024. W tym roku konkurs również skierowany jest do kucharzy z całej Polski oraz dla Wielkopolan pracujących za granicą. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa dnia 25 kwietnia.
Organizatorzy liczą na to, że do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do XXII edycji Kulinarnego Pucharu Polski staną wybitnie uzdolnieni, ambitni pasjonaci sztuki kulinarnej – Kucharki i Kucharze, którzy tym samym uczczą pamięć patrona konkursu św. Rafała Jelewskiego.
Zadaniem uczestnika konkursu jest przygotowanie dwóch potraw konkursowych:
chłodnik wegetariański z użyciem dowolnych owoców i warzyw, w ilości 7 porcji
danie główne z użyciem następujących produktów obowiązkowych: boczek lub karkówka z wieprzowiny rasy złotnicka, chrzan oraz marchew, dodatkowo uczestnik musi użyć techniki grillowania, również w ilości 7 porcji.
Pozostałe składniki w gestii uczestnika.
Według wytycznych regulaminowych Kulinarnego Pucharu Polski – danie główne konkursowe w całości powinno mieć gramaturę w przedziale 160-180 g.
Kapituła Konkursu:
Joanna Ochniak
Dominik Brodziak
Tomasz Purol
Barbara Surma
Regulamin: https://www.konkursykulinarne.pl/final-2024/regulamin-konkursu
Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.