Wielkopolski Kucharz Roku 2024 – zgłoszenia do 25 kwietnia

Aktualności

Wielkopolski Kucharz Roku 2024 – zgłoszenia do 25 kwietnia

11 czerwca w hotelu Edison w Baranowie k. Poznania odbędzie się IX edycja konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2024. W tym roku konkurs również skierowany jest do kucharzy z całej Polski oraz dla Wielkopolan pracujących za granicą. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa dnia 25 kwietnia.

Organizatorzy liczą na to, że do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do XXII edycji Kulinarnego Pucharu Polski staną wybitnie uzdolnieni, ambitni pasjonaci sztuki kulinarnej – Kucharki i Kucharze, którzy tym samym uczczą pamięć patrona konkursu św. Rafała Jelewskiego.

Zadaniem uczestnika konkursu jest przygotowanie dwóch potraw konkursowych:

chłodnik wegetariański  z użyciem dowolnych owoców i warzyw, w ilości 7 porcji

danie główne  z użyciem następujących produktów obowiązkowych: boczek lub karkówka z wieprzowiny rasy złotnicka, chrzan oraz marchew, dodatkowo uczestnik musi użyć techniki grillowania, również w ilości 7 porcji.

Pozostałe składniki w gestii uczestnika.

Według wytycznych regulaminowych Kulinarnego Pucharu Polski –  danie główne konkursowe w całości powinno mieć gramaturę w przedziale 160-180 g.

Kapituła Konkursu:

Joanna Ochniak
Dominik Brodziak

Tomasz Purol
Barbara Surma

Regulamin: https://www.konkursykulinarne.pl/final-2024/regulamin-konkursu

Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.