Kapituła Konkursu serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w IX edycji Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2024. Konkurs odbędzie się 11 czerwca 2024 r. w Hotelu Edison w Baranowie k. Poznania. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Organizatorzy liczą na to, że do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do XXII edycji Kulinarnego Pucharu Polski staną wybitnie uzdolnieni, ambitni pasjonaci sztuki kulinarnej – kucharki i kucharze, którzy tym samym uczczą pamięć Patrona Konkursu św. Rafała Jelewskiego.
Termin nadsyłania zgłoszeń upływa dnia 25 kwietnia 2024 r. godz. 23:59.
Zadaniem uczestnika konkursu jest przygotowanie dwóch potraw konkursowych:
– Chłodnik wegetariański z użyciem dowolnych owoców i warzyw, w ilości 7 porcji
– Danie główne z użyciem następujących produktów obowiązkowych: boczek lub karkówka z wieprzowiny rasy złotnicka pstra, chrzan oraz marchew, dodatkowo uczestnik musi użyć techniki grillowania, również w ilości 7 porcji.
Pozostałe składniki w gestii uczestnika!
Zaznaczamy, że według wytycznych regulaminowych Kulinarnego Pucharu Polski – danie główne konkursowe w całości powinno mieć gramaturę w przedziale 160 – 180 g.
Kapituła Konkursu:
Joanna Ochniak
Dominik Brodziak
Tomasz Purol
Barbara Surma
Informujemy, że Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego zakwalifikował się do finału konkursu Special Events in the World! Ogłoszenie wyników odbędzie się podczas uroczystej Gali Award w dniu 15 lutego 2024 r. w Austin/Texas/USA. Trzymajcie kciuki.