Wielkopolski Kucharz Roku 2023 już 6 czerwca

Aktualności

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 już 6 czerwca

6 czerwca w hotelu Poznański w Luboniu odbędzie się Konkurs im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2023.  To cykliczne wydarzenie skierowane do przedstawicieli środowiska gastronomicznego z całej Polski. Tegorocznej edycji przyświeca hasło “Mam Apetyt na Życie!”. W roli prowadzących debiutujący duet Maja Popielarska i Tomasz Purol. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

W tegorocznej edycji konkursu wystartują:

  1. Oliwier Kowalczyk, Silver Catering, Łódź
  2. Sylwester Owczarek, Pałac Tłokinia, Tłokinia
  3. Paweł Wiatrowski, Marina Gaj, Konin
  4. Mikołaj Kruszona, Restauracja TU, Poznań
  5. Bartosz Rosa, Restauracja Liberte 33, Poznań
  6. Bartosz Muzalewski, Stara Osada, Wiórek
  7. Adam Lelewer, Ostoja Chobienice
  8. Sergiej Kurmyszew, Garden City, Poznań
  9. Marek Filmowski, Club Restauracja Panorama, Rzeszów

Ambitnych i zdeterminowanych na sukces kucharzy oceniać będzie jury w składzie:

  1. Kurt Scheller  – Kurt Scheller Academy
  2. Joanna Brodzik – aktorka, autorka książki Umami
  3. Katarzyna Daniłowicz, Restauracja Tarasowa, Wrocław, TOP Chef Polska
  4. Marcin Budynek, Restauracja Fisza, Augustów, Akademia Marcina Budynka
  5. Łukasz Cegłowski Restauracja Arco Paco by Perez, Gdańsk
  6. Artur Skotarczyk, Restauracja Muga, Poznań
  7. Paweł Bęś, Restauracja En Cuisine Chez Paweł Bęś, Mińsk Mazowiecki
  8. Michał Kozłowski, Port Sołacz, Poznań. Finalista Wielkopolski Kucharz Roku 2019

Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego to nie tylko konkurs to również Wielkie Wydarzenie Kulinarne, na które składają się pokazy, prelekcje, degustacje, wspólne posiłki, spotkania autorskie, spotkania z osobowościami świata gastronomii i nie tylko! W tym roku program wydarzenia przedstawia się następująco:

PROGRAM VIII EDYCJI KONKURSU IM. RAFAŁA JELEWSKIEGO WIELKOPOLSKI KUCHARZ ROKU 2023

10:00

Rozpoczęcie Konkursu – powitanie gości, przedstawienie jury, zawodników oraz sponsorów, prowadzenie Maja Popielarska i Tomasz Purol (Restauracja)

10:20 – 10:50

Piąta ćwiartka w stylu fine dining – autorski pokaz kulinarny Magdaleny Ossowskiej, Nowicki Naturalnie (Sala Grunwald)

11:00 – 11:20

Sport i zdrowa dieta sposobem na szczęśliwe życie szefa kuchni – Paweł Salamon – szef kuchni w Pałacu Mierzęcin, maratończyk i Filip Cwojdziński– szef kuchni restauracji TU, bokser w rozmowie z Alicją Jaworską-Piasecką (dietetyk), (Sala Grunwald)

11:30 – 11:50

Serwis dań konkursowych (Restauracja)

12:00 – 12:30

Podroby /Jajko / Szczaw – autorski pokaz kulinarny Dawida Łagowskiego, szefa kuchni w hotelu Ilonn , Las Kalisz (Sala Grunwald)

12: 30 – 12:50

W parze spotkanie autorskie z Kurtem SchelleremGrzegorzem Gniechem poprowadzi Maja Popielarska

13:00 – 13:10

Jak ukręcić idealny Majonez? – zademonstruje Paweł Rozmiarek, szef kuchni Platinum Palace (Sala Grunwald)

13:20 – 13:40

Poznań w Michelinie! Korzyści wpisania miasta Poznania do słynnego Przewodnika Michelin – rozmowa z Jędrzejem Solarskim (zastępcą Prezydenta Miasta Poznania), Janem Mazurczakiem (PLOT) i Michałem Kutrem (Restauracja A Nóż Widelec) rozmawia Joanna Ochniak

13:30 – 14:30

Lunch dla wszystkich gości Mistrzowski pokaz BBQ w wykonaniu Macieja Grubmana, premiera Zupy Rybnej z Zielenicy, Food Truck Piekarni Inter Europol (Ogród)

13:40 – 14:00

Serwis dań konkursowych (Restauracja)

14:30 – 15:00

OVO znaczy JAJKO – pokaz cukierniczy Michała Doroszkiewicza, Mistrza Świata Cukiernictwa, właściciela cukierni OVO

15:00 – 15:15

Moje „UMAMI” – spotkanie autorskie z Joanną Brodzik, poprowadzi Tomasz Purol (Ogród)

15:20 – 15:40

Serwis dań konkursowych (Restauracja)

16:10

Wspólne zdjęcie (Ogród)

Dodatkowo na stoiskach partnerów pokazy i degustacje

Przypominamy, że Konkurs powstał w dowód pamięci po tragicznie zmarłym wybitnym, poznańskim szefie kuchni śp. Rafale Jelewskim (1971-2013). Organizatorem konkursu jest Kapituła w składzie: Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Tomasz Purol i Barbara Surma. Konkurs obecnie stanowi kulinarną wizytówkę Poznania. Jest przejawem jedności i determinacji lokalnego środowiska skupionego na promocji jakościowej gastronomii i edukacji młodzieży. Nagrodami w Konkursie są staże u uznanych szefów kuchni z Polski i ze świata. Indywidualni zawodnicy walczą w konkursie o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, Puchar Prezydenta Miasta Poznania oraz inne nagrody w tym staże i podróże kulinarne.

Konkurs odbywa się pod patronatem honorowym Wojewody Wielkopolski Michała Zielińskiego oraz Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka.

Konkurs otwarty dla szefów kuchni, kucharzy i przedstawicieli branży HoReCa.

Szczegóły www.konkursykulinarne.pl