6 czerwca w hotelu Poznański w Luboniu odbędzie się Konkurs im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2023. To cykliczne wydarzenie skierowane do przedstawicieli środowiska gastronomicznego z całej Polski. Tegorocznej edycji przyświeca hasło “Mam Apetyt na Życie!”. W roli prowadzących debiutujący duet Maja Popielarska i Tomasz Purol. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
W tegorocznej edycji konkursu wystartują:
- Oliwier Kowalczyk, Silver Catering, Łódź
- Sylwester Owczarek, Pałac Tłokinia, Tłokinia
- Paweł Wiatrowski, Marina Gaj, Konin
- Mikołaj Kruszona, Restauracja TU, Poznań
- Bartosz Rosa, Restauracja Liberte 33, Poznań
- Bartosz Muzalewski, Stara Osada, Wiórek
- Adam Lelewer, Ostoja Chobienice
- Sergiej Kurmyszew, Garden City, Poznań
- Marek Filmowski, Club Restauracja Panorama, Rzeszów
Ambitnych i zdeterminowanych na sukces kucharzy oceniać będzie jury w składzie:
- Kurt Scheller – Kurt Scheller Academy
- Joanna Brodzik – aktorka, autorka książki Umami
- Katarzyna Daniłowicz, Restauracja Tarasowa, Wrocław, TOP Chef Polska
- Marcin Budynek, Restauracja Fisza, Augustów, Akademia Marcina Budynka
- Łukasz Cegłowski Restauracja Arco Paco by Perez, Gdańsk
- Artur Skotarczyk, Restauracja Muga, Poznań
- Paweł Bęś, Restauracja En Cuisine Chez Paweł Bęś, Mińsk Mazowiecki
- Michał Kozłowski, Port Sołacz, Poznań. Finalista Wielkopolski Kucharz Roku 2019
Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego to nie tylko konkurs to również Wielkie Wydarzenie Kulinarne, na które składają się pokazy, prelekcje, degustacje, wspólne posiłki, spotkania autorskie, spotkania z osobowościami świata gastronomii i nie tylko! W tym roku program wydarzenia przedstawia się następująco:
PROGRAM VIII EDYCJI KONKURSU IM. RAFAŁA JELEWSKIEGO WIELKOPOLSKI KUCHARZ ROKU 2023
10:00
Rozpoczęcie Konkursu – powitanie gości, przedstawienie jury, zawodników oraz sponsorów, prowadzenie Maja Popielarska i Tomasz Purol (Restauracja)
10:20 – 10:50
Piąta ćwiartka w stylu fine dining – autorski pokaz kulinarny Magdaleny Ossowskiej, Nowicki Naturalnie (Sala Grunwald)
11:00 – 11:20
Sport i zdrowa dieta sposobem na szczęśliwe życie szefa kuchni – Paweł Salamon – szef kuchni w Pałacu Mierzęcin, maratończyk i Filip Cwojdziński– szef kuchni restauracji TU, bokser w rozmowie z Alicją Jaworską-Piasecką (dietetyk), (Sala Grunwald)
11:30 – 11:50
Serwis dań konkursowych (Restauracja)
12:00 – 12:30
Podroby /Jajko / Szczaw – autorski pokaz kulinarny Dawida Łagowskiego, szefa kuchni w hotelu Ilonn , Las Kalisz (Sala Grunwald)
12: 30 – 12:50
W parze spotkanie autorskie z Kurtem Schellerem i Grzegorzem Gniechem poprowadzi Maja Popielarska
13:00 – 13:10
Jak ukręcić idealny Majonez? – zademonstruje Paweł Rozmiarek, szef kuchni Platinum Palace (Sala Grunwald)
13:20 – 13:40
Poznań w Michelinie! Korzyści wpisania miasta Poznania do słynnego Przewodnika Michelin – rozmowa z Jędrzejem Solarskim (zastępcą Prezydenta Miasta Poznania), Janem Mazurczakiem (PLOT) i Michałem Kutrem (Restauracja A Nóż Widelec) rozmawia Joanna Ochniak
13:30 – 14:30
Lunch dla wszystkich gości Mistrzowski pokaz BBQ w wykonaniu Macieja Grubmana, premiera Zupy Rybnej z Zielenicy, Food Truck Piekarni Inter Europol (Ogród)
13:40 – 14:00
Serwis dań konkursowych (Restauracja)
14:30 – 15:00
OVO znaczy JAJKO – pokaz cukierniczy Michała Doroszkiewicza, Mistrza Świata Cukiernictwa, właściciela cukierni OVO
15:00 – 15:15
Moje „UMAMI” – spotkanie autorskie z Joanną Brodzik, poprowadzi Tomasz Purol (Ogród)
15:20 – 15:40
Serwis dań konkursowych (Restauracja)
16:10
Wspólne zdjęcie (Ogród)
Dodatkowo na stoiskach partnerów pokazy i degustacje
Przypominamy, że Konkurs powstał w dowód pamięci po tragicznie zmarłym wybitnym, poznańskim szefie kuchni śp. Rafale Jelewskim (1971-2013). Organizatorem konkursu jest Kapituła w składzie: Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Tomasz Purol i Barbara Surma. Konkurs obecnie stanowi kulinarną wizytówkę Poznania. Jest przejawem jedności i determinacji lokalnego środowiska skupionego na promocji jakościowej gastronomii i edukacji młodzieży. Nagrodami w Konkursie są staże u uznanych szefów kuchni z Polski i ze świata. Indywidualni zawodnicy walczą w konkursie o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, Puchar Prezydenta Miasta Poznania oraz inne nagrody w tym staże i podróże kulinarne.
Konkurs odbywa się pod patronatem honorowym Wojewody Wielkopolski Michała Zielińskiego oraz Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka.
Konkurs otwarty dla szefów kuchni, kucharzy i przedstawicieli branży HoReCa.
Szczegóły www.konkursykulinarne.pl