8 czerwca w Ostoi Chobienice o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2022 i nominację do XX edycji Kulinarnego Pucharu Polski rywalizować będzie 6 drużyn.
ZAWODNICY:
1. Dominik Świątecki, City Park Hotel&Residence restauracja Cucina, Poznań
2. Jakub Żymelski, Hotel & Restauracja Antonińska, Leszno
3. Przemysław Szwak, restauracja Retro, Oborniki Śląskie
4. Paweł Kubera, restauracja Podanie, Poznań
5. Bartosz Zajdel, restauracja Loft, Gostyń
6. Adam Lelewer, Ostoja Chobienice.
SKŁAD JURY:
1. Paweł Oszczyk — przewodniczący
2. Joanna Brodzik — gość specjalny
3. Paweł Salamon
4. Marcin Budynek
5. Mariusz Pieterwas
6. Magdalena Ossowska
7. Bartłomiej Witkowski
8. Dawid Łagowski
Celem konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności.
Zwycięzca otrzyma nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2022.
Organizatorami wydarzenia jest Kapituła Konkursu w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Barbara Surma i Tomasz Purol oraz firma FPMS – Doradztwo Unijne Joanna Ochniak.
Prace konkursowe oceniać będzie profesjonalne jury, które w ramach nagrody „GRA O STAŻ” zaproszą wybranego przez siebie zawodnika na staż do swojej kuchni. Po raz drugi w historii Konkursu jurorzy zostaną poproszeni o zapoznanie się, podpisanie i przestrzeganie Kodeksu Etycznego Jurora Konkursu Kulinarnego.
Na zawodników czekać będzie jeszcze wiele atrakcyjnych nagród finansowych i rzeczowych ufundowanych przez sponsorów, a także Dyplom oraz Puchar Wielkopolskiego Kucharza Rok 2022 uhonorowany przez Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka, oraz dwutygodniowy staż w kuchni pięciogwiazdkowym hotelu Heron Live w Gródku nad Dunajcem.
Wstęp wolny dla wszystkich przedstawicieli branży.
Wydarzenie poprowadzi duet: Marta Klepka i Tomek Purol.
Dzień zakończy Motylkowa Gala, podczas której poznamy laureatów konkursu, oddamy cześć pamięci patronowi Rafałowi Jelewskiemu oraz ponownie przystąpimy do degustacji, tym razem potraw przygotowanych przez zespół wybitnych szefów kuchni z Poznania pod egidą Dominika Brodziaka.