9 czerwca w Pałacu Tłokinia k. Kalisza odbędzie się Wielkopolski Kucharz Roku Konkurs im. Rafała Jelewskiego. Zadaniem 12 uczestników konkursu będzie przygotowanie dania głównego opartego na tradycyjnych produktach i recepturach Wielkopolski w ciągu 1,5 godziny.
W tej edycji konkursu produktami obowiązkowymi będą: gęsina–dowolny element, podroby z gęsi dowolny element, kolorowa fasolka, rabarbar. Pozostałe składniki w gestii uczestnika.
Kapituła Konkursu Wielkopolski Kucharz Roku na podstawie nadesłanych zgłoszeń, dokonała wyboru zawodników zakwalifikowanych do tegorocznej edycji konkursu:
1. Bartosz Fabiś – Hotel PURO, Poznań
2. Dawid Bielawski – Hotel Edison, Restauracja Lumiere, Baranowo
3. Maciej Kobylański – Dwór Stary Chotów,
4. Adam Jop – Restauracja Sarbinowska, Poznań
5. Marcin Kaczmarek Pielin – MC4D, Poznań
6. Borys Sikorski – Restauracja Destylarnia, Pałac Mierzęcin
7. Mariusz Szcześniak – Restauracja Blow Up Hall, Poznań
8. Dawid Szymkowiak – Restauracja Piano Bar, Poznań
9. Wojciech Rabiega – Hotel Tristan, Kąty Rybackie
10. Carlos Conteras – Hotel Kosma, Koźmin Wlkp
11. Jakub Vogt – Ostoja Chobienice,
12. Michał Seyda – Garden City, Poznań
Zawodnik rezerwowy:
1. Małgorzata Pindych – Restauracja Bo, Poznań
Kontkt z Organizatorem: e-mail: m_joannaochniak@wp.pl
Konkurs stanowi bez wątpienia kulinarną wizytówkę Wielkopolski i jest doskonałą okazją do zaistnienia w branży i szybkiego rozwoju kariery. Konkurs jest przejawem jedności i determinacji lokalnego środowiska skupionego na promocji jakościowej gastronomii i edukacji młodzieży. Nagrodami w Konkursie są staże u uznanych szefów kuchni z Polski i ze świata oraz podróże kulinarne. Uczestnicy Konkursu walczą o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku oraz Puchar, a przede wszystkim o nominację do Finału Kulinarnego Pucharu Polski!
Ubiegłoroczny laureat naszego Konkursu szef kuchni hotelu Smolarnia – Paweł Salamon został również zwycięzcą Kulinarnego Pucharu Polski i to nie był pierwszy taki przypadek w 16-sto letniej historii Konkursu.
Konkurs ma formułę otwartą i każdy związany z branżą gastronomiczną z całej Polski ma możliwość wstępu na teren imprezy, podczas której na wszystkich gości czeka wyjątkowo wiele atrakcji, zwłaszcza kulinarnych. Na scenie pokazy kulinarne, w tym roku pod hasłem „Kuchnia w Literaturze”, degustacje potraw przygotowanych przez wybitnych szefów kuchni nie tylko z Wielkopolski, wielki piknik przygotowany przez mistrzów grillowania Macieja Grubmana i Jacka Szczepańskiego, spotkania z autorytetami branży, pokazy nowinek branżowych oraz liczne konkursy. Tej imprezy nie można przegapić, bo nigdy się nie powtórzy. Organizatorzy postawili sobie cel organizowanie rokrocznie konkursu w innym miejscu w tym na przemian w Poznaniu i kolejnego roku w uroczym zakątku Wielkopolski, tak aby zapewnić wydarzeniu niepowtarzalny i unikatowy charakter.
Konkurs to wyraz pamięci o wybitnym szefie kuchni z Poznania śp. Rafale Jelewskim (1970–2013) – kucharzu z sukcesami, doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku, który brał udział w wielu prestiżowych imprezach kulinarnych w Polsce i na świecie, a przede wszystkim reprezentował Polskę w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie. W 2015 roku w Ostrzeszowie nastąpiło uroczyste uhonorowanie zasług śp. Rafała Jelewskiego dla branży gastronomicznej w postaci odsłonięcia tabliczki w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej. Rafał Jelewski w ciągu swojej kariery pracował nad wizerunkiem i smakiem kuchni hotelu Bazar (jeszcze przed remontem), hotelu HP Park na poznańskiej Malcie oraz hotelu Brovaria. Rafał Jelewski był wielkim miłośnikiem i propagatorem Kuchni Wielkopolskiej i uważał, że najlepszą kuchnię cechuje: „Prostota – ma bowiem wiele uroku i potrafi inspirować do pracy na najwyższym poziomie. Najlepszą kuchnię tworzy się z produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki. Kupując regionalnie, tworzymy rynek produktów” – o takich Mistrzach Profesji pamiętać będziemy zawsze….
Poradnik Restauratora będzie uczestniczył w tym wydarzeniu.