Na ponad 10 mln zł szacowana jest wartość fabryki dań gotowych Sushi Factory z podpoznańskiego Robakowa. Przedsiębiorstwo zainwestowało kolejne 3 mln zł w nowe technologie, podwajając moce produkcyjne do blisko 1 mln tacek z sushi miesięcznie. Fabryka stworzyła też miejsca pracy dla ponad 160 osób, a w planach jest dalsze zwiększanie zatrudnienia oraz produkcji.
1 mln tacek z sushi i 160 miejsc pracy
Sushi Factory to polska fabryka zajmująca się produkcją dań gotowych sushi pod logo własnym Sushi4You oraz w ramach tzw. „private label”, czyli marek własnych tworzonych na zlecenie polskich i zagranicznych sklepów, sieci handlowych oraz stacji benzynowych.
Pierwsza linia produkcyjna, o potencjale do wytwarzania 14 tys. tacek z daniem gotowym sushi podczas jednej, 8-godzinnej zmiany, uruchomiona została w październiku 2015 roku. Choć już wtedy był to jeden z lepszych wyników osiąganych w branży, nie tylko w skali polskiej, ale i europejskiej, to ówczesne plany przedsiębiorstwa zakładały podwojenie mocy produkcyjnych w ciągu kolejnych trzech lat. Udało się to zdecydowanie wcześniej: – Dziś Sushi Factory, dzięki inwestycjom w park maszynowy oraz zwiększeniu zatrudnienia z 25 do 160 osób, posiada potencjał produkcyjny na poziomie 1 mln tacek z sushi na miesiąc – mówi Anna Tubacka, prezes zarządu Sushi Factory, i zapowiada: – To jeszcze nie koniec inwestycji. Obok zwiększenia produkcji setów, planujemy bowiem uruchomienie produkcji nowych produktów, jakimi będą onigiri oraz wrapy, a także zatrudnienie kolejnych 40 osób.
Technologia warta 10 mln zł
Fabryka Sushi Factory to inwestycja, której wartość w 2015 roku wynosiła 7 mln zł. Dziś, na skutek zdublowania istniejącej linii produkcyjnej, wydzielenia nowych obszarów produkcyjnych oraz zwiększenia zatrudnienia, szacowana jest już na 10 mln zł. Jest tym samym największą w Polsce tego typu fabryką, posiadając dwie linie technologiczne do produkcji sushi maki, oraz jedyną z dwoma ciągami Krio-line chłodzącymi ciekłym azotem do temperatury 2 stopni C, co pozwala na uzyskiwane dań, w zależności od wariantu, o od 7- do 9-dniowej dacie przydatności do spożycia.
– Choć na rynku występuje kilku producentów dań gotowych sushi, obecnie to Sushi Factory jest jedyną w pełni zmechanizowaną fabryką, wykorzystującą technologie produkcji pozwalające na wytwarzanie dań o długim terminie przydatności do spożycia od momentu zapakowania – tłumaczy Anna Tubacka. O wysokich walorach produktów mają świadczyć także wdrożone systemy jakości i bezpieczeństwa żywności – BRC i IFS oraz nadany Numer Weterynaryjny, który fabryka posiada jako jedna z nielicznych z tej branży.
Mocne produkty Sushi Factory
Pierwszym produktem sprzedawanym pod marką Sushi4You był zestaw Factory Chisai 230 g, składający się z 9-ciu kawałków sushi. Obecnie fabryka produkuje łącznie 10 setów, w tym m.in. Kentaro, który ma 225 g i składa się z 8 kawałków sushi, Haruto (230 g i 9 kawałków), Masato (335 g i 13 kawałków) oraz Toshii (400 g i 15 kawałków sushi). Każdy z nich tworzony jest wyłącznie z wyselekcjonowanych składników, surowych czy pieczonych ryb, a także marynowanych i świeżych warzyw, bez dodatków substancji konserwujących i sztucznych barwników. Dodatkowo w każdym zestawie znajdują się pałeczki do jedzenia sushi oraz saszetki – z ostrym chrzanem wasabi, imbirem marynowanym i sosem sojowym.
Rok temu mieszcząca się w wielkopolskim Robakowie fabryka Sushi Factory zatrudniała 25 osób, posiadając potencjał do produkcji 14 tys. tacek z daniem gotowym sushi w ciągu jednej zmiany. Dziś inwestycja warta jest już 10 mln zł, a zapowiada się, że to jeszcze nie koniec zmian w tym regionie.