Wielkanocne śniadanie

Newsy

Wielkanocne śniadanie

15 kwietnia 2014

Aż 92% badanych wskazało, że na ich wielkanocnym śniadaniu będzie królowała tradycyjna polska kuchnia. Najchętniej wybierane świąteczne potrawy to jajka z majonezem, barszcz biały oraz sałatka warzywna.

Podstawą wielkanocnego śniadania są jajka, których w tym czasie spożywamy najwięcej. Z badań wynika, że aż połowa Polaków zjada ich nawet 15. Najczęściej dodajemy do nich majonez (93%.) oraz sos tatarski (20%). Mniejszą popularnością cieszą się natomiast chrzan (13%) czy musztarda (7%).

Na niedzielnym stole nie może zabraknąć także staropolskich zup, które zaraz po jajkach są drugim najpopularniejszym symbolem świątecznego ucztowania. Biały barszcz (73%), żurek (73%) czy zupa chrzanowa (26%) to te najbardziej znane i najchętniej wybierane. Barszcz biały to jedna z najstarszych polskich potraw, zaliczany jest  do  rodziny najbardziej szlachetnych polskich zup. Przyrządzamy go na bazie zakwasu z razowej mąki pszennej i zabielamy delikatną śmietaną oraz ostrym, korzennym chrzanem. Podajemy go z białą kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo. Podczas wielkanocnego śniadania chętnie sięgamy także po tradycyjne wędliny, czyli domową wieprzową szynkę (43%), pieczony schab (32%) czy pasztet z królika (26%), który serwujemy wraz z  konfiturą z żurawiny. Polacy lubują się także w galarecie z nóżkami (22%). Menu dopełniają sałatki, z których najpopularniejsze to: warzywna (57%), jajeczna (20%) oraz z nowalijkami (16%).

Aż 84% badanych przyznaje, że wielkanocne śniadanie przygotowuje od początku do końca własnoręcznie. Zaledwie 16% z nas korzysta z gotowych potraw, które można kupić w supermarkecie. Najczęściej wybierane to: barszcz biały (z butelki, kartonu lub torebki) – 61%, wędliny (szynka, pieczony schab czy pasztet) – 26% oraz sałatki (warzywna czy jajeczna)- 12%.

Żaden obficie zastawiony stół, nie może obyć się bez słodkiego akcentu, którym w wypadku wielkonocnego śniadania są ciasta. Blisko 77% ankietowanych robi je tylko własnoręcznie. Najczęściej podawane to: sernik – 73%, babka drożdżowa – 50%, mazurek – 43%, makowiec – 43% czy keks – 12%. Zaledwie 7% z nas przygotowuje Paschę, która nazwą najbardziej kojarzy się z Wielkanocą. Otóż jest to jedna z najpopularniejszych zimnych deserów w Rosji. W Polsce serwuje się ją przede wszystkim na Kresach Wschodnich.

Raport został przygotowany przez markę MOSSO na bazie ankiety, w której wzięło udział 100 osób w wieku od 25 do 60 lat.