18 marca br., w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się Warszawski Turniej Szkół Gastronomicznych w formule Black Box*.
Startujący – uczniowie z 11 szkół gastronomicznych województwa mazowieckiego – w konkursie musieli wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych wielkanocnych przekąsek zimnych, typowych dla kuchni polskiej. Na przygotowanie dania mieli godzinę. Każda propozycja obowiązkowo musiała zawierać produkty znajdujące się w pudełku, tzw. black box. Uczestnicy dodatkowo korzystali z bufetu. W trakcie konkursu uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie prowadzili pokaz carvingu. Jury techniczne w składzie: Marcin Piotrowski, Mirosław Reszczyk, Joseph Seeletso, Jarosław Uściński, Dariusz Zahorański pierwsze miejsce przyznało Mateuszowi Wichrowskiemu z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, drugie – Monice Bielik z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie, a trzecie – Katarzynie Kopeć z Technikum Spożywczo-Gastronomicznego im. Jana Pawła II w Warszawie. Z kolei zgodnie z werdyktem jury degustacyjnego w składzie: Maria Burska, Zofia Zienkiewicz, Tomasz Gawarzyński pierwsze miejsce przyznało Monice Bielik z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie, a nagrodę za osobowość – Patrycji Brzozowskiej z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. gen. W. Sikorskiego w Pomiechówku. Pracom jury przewodniczył Jerzy Pasikowski. Konkurs został zorganizowany przez Grupę Dora Metal i Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie, a partnerami Klub Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.