3 listopada br. w restauracji Vine Bridge w Poznaniu odbyło się kolejne wieczorne spotkania z awe cuisine – autorską propozycją Radka Nejmana. Tym razem szef kuchni chciał przybliżyć zielony rzepak, kompletnie nie wykorzystaną roślinę oleistą o ciekawym, cierpkim smaku, także burak cukrowy, siano z tymotki łąkowej i rajgrasu. – Mam nadzieję ze kolejna kulinarna podróż po wielkopolskich polach i łąkach okaże się udana – Jarosław Ludwicki, właściciel restauracji Vine Bridge przy ul. Ostrówek w Poznaniu.
Menu
Przystawka: Śledź wędzony w sianie z puree selerowo chrzanowym i kawiorem z alg
Zupa: Mus z liści rzepaku z boczniakmi i oliwą bekonową
Danie główne: Grasica cielęca na brązowym maśle z grillowanym burakiem cukrowym i sufletem dyniowym z chillii
Deser: Pieczone w spadziowym miodzie i winie purpurowe buraki na sosie z białej czekolady z sorbetem z limonki.