14 kwietnia za sprawą prowadzącego – Michała Bałazy i jego gości – Roberta Makłowicza i dr Adrienne Körmendy (Konsul Generalna Węgier w Polsce) mieszkańcy śląska zgromadzeni na Sali Diamentowej Kompleksu Dąbrówka przenieśli się do królestwa wina i papryki czyli do słonecznych Węgier.
Goście wydarzenia mogli skosztować dań przygotowanych przez kucharzy Hotelu wspieranych przez przyjaciół: Mateusza Wojnara, Leszka Murawskiego, Piotra Domańskiego, Roberta Joachimiaka-Szpindę, Jana Grudniewskiego, Helenę Głogowską, Tomasza Kupiana, Marcina Kaczmarka-Pielina. Zespół przygotował m.in. kiszone gołąbki, slambuc, lecso, gulyas i marhahus pacal … goście mogli też zakosztować 3 odmian złocistych węgrzynów, sprowadzonych specjalnie na ten wieczór z niewielkiej winnicy w Tokaju.