Whisky Live Warsaw odbędzie się w dniach 28-29 października (piątek-sobota) w nowej lokalizacji. W tym roku gospodarzem największego festiwalu whisky w Polsce będzie Stadion Miejski Legii Warszawa.
Na potrzeby festiwalu wykorzystane zostanie Centrum Konferencyjne. Do dyspozycji organizatorów pozostaje blisko 2300 m2 przestrzeni eventowej, stworzonej specjalnie z myślą o spotkaniach biznesowych i imprezach specjalnych.
Goście specjalni z górnej półki
Po raz pierwszy w Warszawie pojawi się Mark Reynier, były właściciel destylarni Bruichladdich, posiadający ponad 40-letne doświadczenie w branży alkoholi, z czego ponad połowę w segmencie whisky. Po dwunastu latach pracy w Bruichladdich Mark postanowił ją sprzedać firmie Rémy Cointreau (2012 r.) za 58 mln funtów. Reynier to obecny właściciel irlandzkiej destylarni Waterford Distillery. Dwa lata temu przedsiębiorca zapoczątkował kolejny projekt, tym razem destylarni rumu — Renegade Rum Distillery położonej na Grenadzie. Drugą osobowością na Whisky Live Warsaw będzie Serge Valentin — jeden z najbardziej cenionych na świecie pisarzy i bloggerów o whisky, właściciel bloga Whiskyfun.com oraz założyciel grupy Malt Maniacs&Friends. Trzeci z gości specjalnych – Ingvar Ronde, to stały bywalec festiwalu. Autor kultowej, corocznie aktualizowanej książki Malt Whisky Yearbook będzie promować w Warszawie edycję 2023.
Rekordowa liczba wystawców, kolejni debiutanci
Pod koniec października w stolicy pojawi się ponad 80 wystawców z całego świata. Swoje oferty zaprezentują nie tylko znane, globalne koncerny, ale również małe, craftowe destylarnie oraz niezależni bottlerzy (tzw. independent bottlers). Dominującym trunkiem będzie whisky, ale nie zabraknie również innych mocnych alkoholi, m.in. ginów i rumów.
Organika, likier starzony oraz gin leżakujący
Miłośnicy oryginalnych trunków znajdą na festiwalu wiele innych „perełek” smakowych, niedostępnych na co dzień w naszym kraju. Destylarnia Nc’nean, położona w Szkocji, oferuje w 100% organiczne whisky oraz organic botanical spirit. Z kolei bottler Morrison wystawi likier na bazie whisky single malt z dodatkiem miodu. Szkocja marka Glaswegin będzie kusić uczestników ginami dojrzewającymi w beczkach po Sherry, tequili, czerwonym winie czy burbonie.
W tym roku oficjalny patronat nad wydarzeniem objęła Brytyjska Ambasada w Warszawie. Na dedykowanej przestrzeni będzie promować lokalne, brytyjskie destylarnie, poszukujące partnerów biznesowych i nowych rynków zbytu w Polsce.
Strefa wyjątkowych whisky, bogaty program Masterclass i… koncert
Strefa HIGH PROOF to nie tylko stoiska z bardzo interesującymi, starannie wyselekcjonowanymi przez specjalistów z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem whisky, ale również pakiet sesji Masterclass i seminariów poświęconych tematom dla bardziej zaawansowanych smakoszy mocnych trunków.
Podobnie jak w latach poprzednich, organizatorzy przygotowali Strefę Cygarową oraz bogatą ofertę sesji Masterclass. Oferowane warsztaty degustacyjne (dodatkowo płatne) będą unikalne, a smakowane trunki wyjątkowe, jak chociażby pochodzące z sześciu różnych dekad rocznikowe single cask whisky Glenfarclas.
Uzupełnieniem atrakcji festiwalowych będzie koncert muzyków z Ukrainy. Absolwenci konserwatorium w Charkowie będą umilać dźwiękami muzyki degustację najlepszych whisky single malt.
Więcej informacji o festiwalu znajduje się na oficjalnej stronie: https://www.whiskylivewarsaw.com/pl/.