WFC już 3 i 4 marca w klubie Capitol

Newsy

WFC już 3 i 4 marca w klubie Capitol

22 lutego 2011

Tylko na dwa dni 3 i 4  marca br. z całego świata do Warszawy przyjadą najlepsi flair’rowi barmani.  Swoje popisowe numery zaprezentują podczas największego w historii polskiego flair międzynarodowego konkursu barmańskiego – Warsaw Flair Challenge. Lewitujący shaker, mistrzowska żonglerka, akrobatyczne figury, setki podrzuceń na minutę to tylko kilka z elementów programu tej mega widowiskowej imprezy.  W tym roku po raz pierwszy w trakcie finału konkursu zostanie podjęta próba bicia Światowego Rekordu Guinnessa.

Już wkrótce Warszawa stanie się stolicą najlepszych flair’owych barmanów świata. W trakcie finału drugiej edycji międzynarodowego konkursu Warsaw Flair Challenge (WFC) podejmą oni próbę bicia Światowego Rekordu Guinnessa (Guinness World RecordsTM) w podbijaniu butelki na przedramieniu.

Hollywood może być zaskoczone

Popularność „flair” – widowiskowego stylu przyrządzania koktajli – rozpoczęła się od słynnego filmu „Koktajl” (Cocktail, 1998) gdzie znany aktor Tom Cruise zagrał młodego barmana, który staje się flair’owym wirtuozem mieszania drinków. Godni następcy tej filmowej postaci w trakcie najbliższych zawodów WFC, zaprezentują swoje popisowe numery, wykonując skomplikowane ewolucje sprzętem barmańskim i butelkami. Najlepsi z uczestników WFC  potrafią w trakcie 5 minutowego pokazu wykonać ponad 120 ewolucji wykorzystując podczas całego występu średnio 14 butelek i 16 shakerów.

W tegorocznej edycji zawodów WFC, należących do elitarnej światowej ligi konkursów Grand Slam World Tour, pod patronatem organizacji World Flair Association, swój udział zapowiedzieli już reprezentanci 11 państw m.in.  mistrzowie świata: Tom Dyer z Wielkiej Brytanii, Gianluigi Bosco z Włoch i Danilo Oribe z Urugwaju.

– Publiczność z pewnością czeka jedno z najbardziej widowiskowych wydarzeń. W tym roku emocje powinny być jeszcze większe, gdyż możemy spodziewać się bardzo wysokiego poziomu zawodów jak również będziemy mogli kibicować silnej reprezentacji z Polski w próbie bicia rekordu Guinnessa – powiedział organizator Tomek  Małek, pięciokrotny mistrz świata barmanów w stylu flair.

Pierwszego dnia zawodów spośród licznego grona uczestników zostanie wyłonionych 10 najlepszych zawodników, którzy w piątek zmierzą się  w wielkim finale, walcząc o nagrody pieniężne o łącznej wartości 12000 Euro. Dodatkowo w tym roku organizatorzy chcąc promować styl flair wśród kobiet przygotowali również  nagrodę w wysokości 1 000 Euro dla najlepszej uczestniczki.

– Jako partner wydarzenia pragniemy wspierać rozwój sztuki flair w Polsce. Z tego względu ufundowaliśmy  dla trzech najlepszych barmanów z Polski wyjazd na trzydniowe szkolenie do jednej z najlepszych szkół barmańskich na świecie – BOLS Bartending Academy  w Amsterdamie – powiedziała Ewa Dołbniak, brand manager marki BOLS

Występy zawodników oceniane będą przez międzynarodowe grono sędziowskie WFA (World Flair Association) w którego skład wchodzi 5 sędziów zagranicznych z Wielkiej Brytanii, Republiki Południowej Afryki (2 osoby), Finlandii i Węgier.  

Pomysłodawcami i organizatorami konkursu są najlepsi flair’owi barmani w Polsce: Tomek Małek pięciokrotny Mistrz Świata i Marek Posłuszny z Flair Factory, znani szerszej publiczności z I edycji programu “Mam Talent”. Sponsorem nagród jest marka BOLS.

Zawody Warsaw Flair Challenge odbędą się w Klubie Capitol, ul. Marszałkowska 115 w Warszawie. Eliminacje rozpoczną się 3 marca (czwartek) o godzinie 15.30 i potrwają do ok. godz. 01:00. Wielki finał zacznie się następnego dnia – 4 marca (piątek) – o godz. 20.30. Tego samego dnia około godziny 22.30 na scenie odbędzie się również bicie Światowego Rekordu Guinnessa.  Ogłoszenie wyników nastąpi około 24:00. W przerwie imprezy wystąpi zespół Chonabibe Soundsystem. Wstęp (dla osób pełnoletnich) na obie imprezy jest wolny.

Ciekawostki:

  • Początki stylu flair, widowiskowej sztuki przygotowywania drinków sięgają początku XIX wieku, kiedy Jerry Thomas jako pierwszy w niekonwencjonalny sposób przygotował drink zwany Blue Blazer. W latach 90. XX wieku widowiskowy styl robienia drinków spopularyzował film „Koktajl” (Cocktaill), w którym główną rolę zagrał Tom Cruise. Dziś w stylu flair specjalizują się barmani z najlepszych klubów i barów na całym świecie.
  • Podczas startu na flair’owych zawodach zdarzają się również tzw. „upadki” – nieudane ewolucje po których wykorzystywane elementy zamiast w rękach barmana lądują na ziemi. Rekordzista w ciągu 5 minutowego pokazu błąd tego typu popełnił 72 razy!!!
  • Najlepsi barmani flair’owi trenują zazwyczaj około 5 godzin dziennie. Przed najważniejszymi zawodami trening wydłuża się do ponad dziesięciu godzin dziennie, w tym wymiarze trwając nawet kilka miesięcy.
  • W trakcie tak wydłużonego treningu barman rozbija średnio 10 butelek dziennie.
  • Pierwszy konkurs flair na świecie odbył się w 1988 roku w Stanach Zjednoczonych a jego zwycięzca trenował ponad 3 miesiące Toma Cruise do jego roli w filmie „Cocktail”.
  • Rocznie odbywa się ponad 200 konkursów Flair na całym świecie.
  • Na największych zawodach startuje nawet do 100 zawodników zponad 40 państw świata.
  • Na największym konkursie w 2010 roku w Tajlandii startowało 180 zawodników a eliminacje trwały dwa dni.
  • Najbardziej utytułowanym zawodnikiem flair na świecie jest Christian Delpech, podczas 9 letniej kariery zdołał wywalczyć 16 tytułów Mistrza Świata.
  • Najbardziej utytułowanym barmanem w Europie jest Tomasz Małek z 5 tytułami
  • Mistrza Świata na koncie.
  • Antarktyda jest jedynym na świecie kontynentem na którym nie odbył się do tej pory żaden konkurs barmański.
  • W Polsce sztuką flair zajmuje się ponad 150 osób.
  • Flair w pewnym stopniu jest sportem urazowym – częstymi są rozcięcia skóry rąk, stóp czy nawet twarzy. Rekordzistą Polski w ich ilości jest Tomasz Małek zliczbą 32 szwów, drugi miejsce zajmuje Marek Posłuszny
    z22 szwami.
  • Największe organizacje zrzeszające barmanów flair to World Flair Association, Flair Bartenders Association oraz International Bartenders Association.
  • Do profesjonalnego treningu flair potrzebne są specjalne sale treningowe, w których zarówno podłoga jak i ściany osłonięte są specjalnymi gumami tak aby ograniczyć do minimum ewentualne rozbicia butelek. Największa w Polsce profesjonalna sala treningowa flair znajduję się obecnie w Warszawie (Flair Bartending Factory), jej powierzchnia to ponad 80 m2!

Link do zapowiedzi video drugiej edycji WFC:
http://www.youtube.com/user/warsawflairchallenge#p/a/u/1/Ktt8iaIl2wE