Nowe technologie opracowane przez producentów sprzętu kuchennego mogą być odpowiedzią na potrzeby użytkowników lub ograniczenia i wymogi prawne. Niemiecki producent urządzeń dla kuchni profesjonalnych – Welbilt – ciągle wprowadza innowacyjne rozwiązania, które wpływają na kierunek rozwoju branży. Przejrzyjmy się bliżej tym technologiom.
Optymalizacja kosztów i troska o środowisko
W piecach konwekcyjno-parowych Convotherm maxx pro liczne przemyślane detale i systemy pomagają oszczędzać wodę i prąd, obniżając koszty codziennej obsługi. Już w konstrukcji pieców, projektanci Welbilt uwzględnili redukcję emisji ciepła do otoczenia. W celu zapobiegania jego utracie drzwi pieca wyposażono w potrójne przeszklenie oraz wytrzymałą uszczelkę, zaprojektowaną na nowo w ostatnim modelu pieca. Dzięki tym rozwiązaniom zadbano również o bezpieczeństwo użytkowania. Przygotowanie potraw w Convotherm maxx pro jest niezwykle wydajne. Urządzenie błyskawicznie się nagrzewa i efektywnie wykorzystuje energię i parę, sprawnie doprowadzając produkty do gotowości. Każdy kolejny model Convotherm jest udoskonalany pod kątem energooszczędności, co jest doceniane zarówno przez szefów kuchni, jak i właścicieli biznesu.
W pełni zautomatyzowany system czyszczenia komory pieca – ConvoClean – umożliwia wybór trybu Eco. Oszczędne mycie pozwala zmniejszyć koszty płynu czyszczącego oraz minimalizuje zużycie mediów. Płyny do czyszczenia zalecane przez Welbilt są biodegradowalne i przyjazne dla środowiska. Urządzenia Convotherm mają certyfikat ENERGYSTAR® przyznawany przez amerykańską agencję ochrony środowiska (EPA) za efektywność energetyczną i design przyjazny dla środowiska.
Niemniej ważne są koszty serwisowania urządzeń. Sprzęty marki Welbilt słyną ze swojej niezawodności. Gdyby jednak cokolwiek się zepsuło, producent przewidział prostą i intuicyjną wymianę poszczególnych elementów zamiast całych zespołów, co się opłaca w dalszej perspektywie.
Zaawansowane technologicznie tryby gotowania
Podczas obróbki termicznej istotne jest prawidłowe nasycenie parą w komorze pieca. Odpowiednie parametry sprawiają, że potrawy są idealnie przygotowane i powtarzalne. Convotherm został wposażony w unikalną funkcję Natural Smart Climate. Jest to zamknięty system zapewniający oszczędności w zużyciu prądu, gazu, wody czy środków czystości. Technologia umożliwia pracę w niższych temperaturach oraz krótszym czasie. Automatyczne nasycenie parą powoduję niskie ubytki, co również można uznać za oszczędności w surowcu. Zamknięty obieg powietrza ACS+ jest wyjątkowym opatentowanym rozwiązaniem. System skutecznie zapobiega wydostawaniu się na zewnątrz zapachów.
„System ACS+ świetnie sprawdzi się podczas wędzenia i aromatyzowania. Szczelnie zamknięta komora powoduję, że dym nie wydostaję się na zewnątrz. Taka produkcja jest bezpieczna i komfortowa. Po zakończonym procesie możemy „zgasić” zalegający dym w odpływie. Wcześniej zewnętrzne urządzenia wędzarnicze były zarezerwowane dla obiektów z ogrodem lub oddalonych. Rozwiązania, które oferuje Convotherm, możemy zastosować wszędzie. Nawet w centrach wielkich miast” – podkreśla zalety technologii Jacek Winiewicz, Corporate Chef Welbilt.
Wspomniana funkcja ConvoSmoke to wbudowany na stale moduł niewymagający dodatkowego zasilania dla nagrzewnicy smokera. Osobna skrzynka na pastylki wędzarnicze, typowa w innych zastosowaniach, w ConvoSmoke jest niepotrzebna. Dzięki temu opatentowanemu rozwiązaniu można wykorzystywać wszystkie półki pieca konwekcyjno-parowego bez strat pojemności. Proces wędzenia na zimno, jak również na gorąco można zintegrować z wielostopniowym profilem przyrządzania odpowiednio do potrzeb.
W podobny sposób działa moduł ConvoGrill, gwarantujący do 50% mniejsze zużycie energii w porównaniu z grillami obrotowymi. Inteligentny system odtłuszczania został opatentowany przez markę Welbilt, wychodząc naprzeciw wymogom dotyczącym recyklingu tłuszczów, których nadmiar nie może się przedostać do układu odpływowego. Inteligentny system pomp automatycznie oddziela tłuszcz z grillowanych potraw od pozostałych soków, które można utylizować do ścieków bez ryzyka zatorów. Oczyszczony od cząsteczek produktów spożywczych tłuszcz zostaje następnie przepompowany do kanistrów w celu dalszego przetwarzania. Drobinki natomiast są rozdrabniane przez wydajny młynek pompy, aby wyeliminować zatory w rurkach. W konsekwencji nawet dłuższe węże odpływu nie sprawiają problemu, np. jeśli piec jest ustawiony w środku strefy sprzedaży.
Gotowanie przy wsparciu sztucznej inteligencji
Prostota użytkowania i intuicyjny panel dotykowy są nieocenioną pomocą dla ekipy kucharskiej. Niemiecki producent poszedł dalej i przewidział dla swoich klientów większą automatyzację dla maksymalnej wydajności i niezawodnych rezultatów. Pierwszym na świecie piecem konwekcyjno-parowym opartym na sztucznej inteligencji jest opatentowany i niejednokrotnie nagradzany Convotherm maxx pro ConvoSense. Innowacyjny system asystencki wyznacza przyszłość w przyrządzaniu potraw.
„ConvoSense to zdecydowanie krok w przyszłość. Rozwiązania wykorzystujące sztuczną inteligencję stanowią bezpowrotną zmianę na rynku gastronomicznym. Convotherm oferuję technologię AI w kuchni i piekarni. Rozpoznanie produktów, dobranie odpowiednich parametrów takich jak temperatura, wilgotność czy czas to już standard. Korzyści to oszczędności, wyeliminowanie „błędu ludzkiego” i szkoleń pracowników. Wiele osób obawia się takich rozwiązań, jednak nic bardziej mylnego. Możemy skupić się na innych ważniejszych zadaniach, mając pewność, że Convotherm swoją pracę wykona perfekcyjnie” – przedstawia korzyści rozwiązania Jacek Winiewicz.