7 października br. rusza nowa seria autorskiej produkcji kuchni+ pt. „Atelier smaku na mazurskim szlaku”. Znani wegetarianie – Jola Słoma i Mirek Trymbulak wyruszają na Mazury, aby odkryć smaczne, zdrowe posiłki wegańskie i bezglutenowe. Jako przedsmak programu, 1 października, z okazji Międzynarodowego Dnia Wegetarianizmu, kuchnia+ zaserwowała całodzienne jarskie menu.
kuchnia+ przełamuje stereotypy dotyczące wegetarianizmu i odpowiada na rosnącą świadomość społeczeństwa w zakresie zdrowego odżywiania, stąd też stała obecność w ramówce stacji autorskich programów Joli Słomy i Mirka Trymbulaka, bezglutenowych wegetarian i ekspertów od jarskiej kuchni.
W nowej serii prowadzący, bogatsi o doświadczenia we wprowadzaniu wegańskiej i bezglutenowej diety w sopockich i gdańskich restauracjach, wyruszają na Mazury. Odwiedzają restauracje, które są otwarte na gości o nietypowych potrzebach kulinarnych, sprawdzając jednocześnie co oferują wegetarianom tradycyjne restauracje. Degustują mazurskie potrawy, przedstawiając w każdym odcinku kucharzy, którzy gotują z prawdziwym zaangażowaniem, aby zadowolić największych smakoszy.
Słoma i Trymbulak odwiedzą m.in. Ostródę, Podzamcze i Iławę, gdzie w sezonie wiosenno-letnim z lokalnej gastronomii korzystają rzesze turystów i amatorów żeglarstwa. Prowadzący program wraz z szefami kuchni opracowują potrawy wegańskie i bezglutenowe, które są ciekawe również dla pozostałych klientów – w tym ryżowe roladki z kapustą i grzybami, kukurydziane spaghetti z pesto czy lody żurawinowo-bananowe.