Całe Włochy są w białej strefie, czyli najbardziej bezpiecznej z epidemiologicznego punktu widzenia. Przemieszczanie się pomiędzy włoskimi regionami nie wymaga żadnych dodatkowych zaświadczeń. Redakcja Poradnika Restauratora postanowiła sprawdzić jak to wygląda w Arco di Trento.
Podczas pobytu w Garda Trentino przekonaliśmy się, że właściciele wielu miejscowych restauracji chętnie wspierają lokalny rynek. Przykładają bardzo dużą uwagę do tego, żeby ich potrawy były przygotowywane wyłącznie z lokalnych składników, pochodzących z małych upraw i rodzinnych produkcji W rejonie tym warto skosztować regionalnych potraw, takich jak na przykład carne salada czy też risotto lub zapiekane małże św. Jakuba. W alejkach starego habsburskiego miasta znajdziemy mnóstwo klimatycznych restauracji, w których panuje cisza i spokój.
Restauracje, bary i kawiarnie działają bez ograniczeń czasowych. Brak też ograniczeń liczby gości w restauracji na zewnątrz, natomiast wewnątrz pozostaje limit sześciu osób przy stole.
Dyskoteki są otwarte, ale bez możliwości tańczenia na parkiecie. Prawdopodobnie zmieni się to wkrótce, ale wejście na dyskotekę będzie wymagało okazania Green Pass-u (tak we Włoszech jest określany Unijny Certyfikat COVID). Na razie dyskoteki mogą działać jedynie jako bary lub restauracje.
Turyści, którzy są zaszczepieni pełną dawką i minęło już 14 dni od ostatniego szczepienia – nie muszą robić testu. Natomiast jeśli nie są zaszczepieni ani nie są ozdrowieńcami – tak. Test być molekularny lub antygenowy, zrobiony do 48 h przed wjazdem do Włoch.
Tekst i zdjęcia: Poradnik Restauratora