Wątróbka drobiowa z jabłkami na sposób polski

Wątróbka drobiowa z jabłkami na sposób polski

03 lipca 2012

Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

WĄTRÓBKA DROBIOWA Z JABŁKAMI NA SPOSÓB POLSKI

Przepis na 2 porcje

Składniki:

300 g wątróbki drobiowej

150 g jabłek (złota reneta)

50 g szalotki

30 g miodu

10 g mąki 

50 g klarowanego masła

Przyprawy: sól, pieprz, świeży majeranek

Sposób przyrządzania:

Wątróbkę oczyścić z wszystkich żyłek i błon, namoczyć na 4 godziny w mleku, następnie oprószyć mąką, podsmażyć na rozgrzanym maśle, dodając cząstki jabłek i szalotkę. Pod koniec przyprawić miodem, świeżym majerankiem, pieprzem a przed podaniem posolić. Podawać w wydrążonym i upieczonym jabłku.