Najnowsze dane GUS pokazują, że w zeszłym roku przybyło w naszym kraju 1,4 tys. restauracji, kawiarni i barów. Liczba lokali gastronomicznych sięgnęła 68,7 tys. Wartość sektora podskoczyła o przeszło miliard złotych, do 23,8 mld – podaje „Dziennika Gazeta Prawna”.
Jednak ogólnie nastroje nie są optymistyczne, bo okazuje się, ze Polacy coraz ostrożniej wydają pieniądze w lokalach gastronomicznych. Być może skutkuje to zniknięciem z rynku nawet kilkuset z nich. W lipcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 4 (przed miesiącem plus 2) – wynika z opublikowanego przez GUS dokumentu „ Koniunktura w przemyśle, budownictwie, handlu i usługach w lipcu 2013 r.” Poprawę koniunktury odnotowuje 19 proc. badanych firm, a jej pogorszenie 15 proc. (w czerwcu odpowiednio 18 proc. i 16 proc.). Pozostałe jednostki uznają, że ich sytuacja nie ulega zmianie. Niewielka poprawa ocen koniunktury może być związana z bardziej korzystnymi niż przed miesiącem ocenami bieżącego popytu i sprzedaży oraz pozytywnymi (po raz pierwszy od sierpnia ubiegłego roku) – aktualnej sytuacji finansowej. Odpowiednie prognozy są mniej optymistyczne od formułowanych w czerwcu. Sygnalizowany jest niewielki spadek bieżących i przyszłych cen usług. Planowane w tej grupie firm zwiększenie zatrudnienia może być mniejsze od zapowiadanego przed miesiącem.