Laureaci konkursu „Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli” poznali tajniki wydobywania smaku bez użycia soli.
W samo południe, w sobotę 12 września, w warszawskim studiu kulinarnym Cook Up rozpoczęły się warsztaty dla zwycięzców konkursu na najlepsze dania bez soli. Warsztaty poprowadził związany z kampanią społeczną Cisowianki „Gotujmy zdrowo – mniej soli”, zwycięzca drugiej edycji Top Chef – Sebastian Olma.
Konkurs ogłoszony przez Cisowiankę na początku sierpnia cieszył się bardzo dużą popularnością. Nadesłano kilkadziesiąt przepisów z autorskimi pomysłami na dania bez dodatku soli, gdzie pełnia smaku pochodziła z dodanych ziół i przypraw. Laureatów wyłoniono dwojako. Pierwsza szóstka to osoby, których przepisy zdobyły największą liczbę „lajków” na funpage’u kampanii „Gotujmy zdrowo – mniej soli”. Drugą szóstkę wyłoniło jury pod przewodnictwem Sebastiana Olmy.
Na warsztatach z jednym z najpopularniejszych szefów kuchni w Polsce spotkali się nie tylko blogerzy kulinarni ale również zupełni amatorzy, którym idea kampanii Cisowianki stała się bardzo bliska. Podczas wspólnego gotowania Sebastian Olma pokazał uczestnikom w jaki sposób wydobyć z produktów pełnię smaku za pomocą technik przygotowywania dań a także jak przyprawiać aby nawet pół grama soli nie było daniom potrzebne. Uczestnicy pod okiem Szefa wykonali między innymi gotowaną cielęcinę z suszonymi i pieczonymi pomidorami, smażoną sardynkę portugalską z marynowanymi warzywami oraz pierś kurczaka z brzoskwiniami.
Po intensywnej pracy wszyscy zasiedli do wspólnego biesiadowania, któremu towarzyszyła niskosodowa woda mineralna Cisowianka – inicjator tego całego zdrowego zamieszania.
Zdjęcia: Maciej Stankiewicz