Akademia Qulinarna, stworzona i rozwijana przez firmę Sokołów, ma na celu nie tylko promowanie zdrowej, zbilansowanej diety, ale też sztuki kulinarnej na najwyższym poziomie. Kolejne spotkanie w ramach Akademii poświęcone było daniom grillowym. Uczestnikami warsztatów byli influencerzy i dziennikarze, a gościem specjalnym – Jurek Sobieniak, mistrz rusztu, znany szef kuchni i restaurator.
Sezon grillowy oznacza nie tylko zwiększony popyt na mięsne produkty, ale też poszukiwanie inspiracji kulinarnych, które pozwolą cieszyć się wyśmienitym smakiem dań z rusztu.
– Nasz grillowy asortyment jest bardzo szeroki i różnorodny, a oprócz tradycyjnych produktów jest w nim wiele innych propozycji, także tych inspirowanych kuchniami świata – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów. – Jednak to właśnie klasyczne produkty od lat cieszą się największą popularnością. Jednocześnie widzimy, że konsumenci poszukują nowych pomysłów na ich przygotowanie i podanie – ciekawych, a przy tym nieskomplikowanych. Dlatego na naszych warsztatach sięgnęliśmy po te proste, znane i lubiane produkty – takie jak kiełbasa śląska, karkówka, mięso mielone i pokazaliśmy, jak stworzyć z nich niebanalne, pełne smaku dania z rusztu.
Gościem specjalnym wydarzenia był Jurek Sobieniak, znany szef kuchni, który od lat dzieli się swoją bogatą wiedzą i kulinarnymi pomysłami, między innymi w programach telewizyjnych „M jak mięso” i „Zgrillowani”. Podczas warsztatów przekazał uczestnikom wiele praktycznych i profesjonalnych porad, dotyczących między innymi wyboru mięsa i jego odpowiedniego przygotowania. W przygotowanym przez niego menu znalazły się: carne siciliana, czyli mielona wołowina karmelizowana w brązowym cukrze z pomarańczami, twarożkiem z ricotty i mascarpone z domową foccacią, a także śląska a’la Pastor, czyli szaszłyki z kiełbasy śląskiej Sokołów z ananasem i salsą verde w maślanej bułce. Równie ciekawe dania zaproponował podczas warsztatów Dominik Moskalenko, szef kuchni Sokołów. Były to: krucha karkówka w azjatyckiej marynacie słodko-kwaśnej, podana z egzotyczną sałatką w bułeczkach bao oraz smash burger z karmelizowaną cebulą i pieczarkami.
Warsztaty były doskonałą okazją do poszerzenia kulinarnej wiedzy i zdobycia nowych, praktycznych umiejętności.
– Cieszę się, że obydwaj szefowie kuchni – zarówno Jurek Sobieniak, jak i Dominik Moskalenko, podkreślali znaczenie jakości produktów – mówi Marcin Bałanda. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa i to właśnie jego jakość jest niezbędna do osiągnięcia sukcesu – także na ruszcie. Jestem przekonany, że podczas tych warsztatów pokazaliśmy, że bazując na prostych, tradycyjnych produktach, dzięki odpowiednim dodatkom, szczypcie kulinarnej fantazji i profesjonalnym poradom, można przygotować na grillu naprawdę znakomite dania. Takie, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
źródło: Sokołów
oprac. H.Handkowska