W Zespole Szkół Gastronomicznych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Częstochowie odbyły się warsztaty na temat „Nowoczesne trendy, innowacyjne techniki i produkty w kuchni” w spotkaniu udział wzięli uczniowie klas maturalnych i nauczyciele technologii.
Warsztaty poprowadzili członkowie Euro- Toques Polska Andrzej Jackowiak i Zbigniew Siwak
Słuchacze zapoznani zostali z nowymi trendami w gastronomi, zaprezentowano nowoczesne i innowacyjne produkty m. in. bazę śmietanową QimiQ, zioła, przyprawy i oliwy smakowe firmy Aromica. Tekstury jako produkty do kuchni molekularnej. Omówiono międzynarodową terminologię używaną w kuchni. Zostały wyjaśnione pojęcia – kuchnia molekularna, gotowanie metodą Sous Vide, sferyfikacja, kompresacja produktu, dekonstrukcja dania, cocsome, mise en place, food cost i wiele innych.
W ramach zajęć uczniowie wraz z opiekunami przygotowali następujące dania:
Zimna przystawka: zdekonstruowana sałatka Caprese
Zupa: drobiowe consome z kawiorem z soku marchwiowego i pietruszkowego
Dania główne: Stek z łososia gotowany metodą sous vide podany na szpinaku i sosem holenderskim
konfitowany filet z łososia podany z kompresowaną krewetką na blanszowanych warzywach z maślano – winną emulsją.