Coraz więcej osób samodzielnie przygotowuje lunchboxy. Taka dieta pudełkowa stała się ważnym elementem zdrowego stylu życia. Firma Sokołów, która podczas cyklicznych warsztatów kulinarnych podejmuje tematy dotyczące szeroko pojętej zbilansowanej diety, tym razem zaprosiła blogerów i dziennikarzy do pogłębienia wiedzy na temat komponowania lunchboxów.
Wspólnie z ekspertem – dietetyk Zuzanną Antecką oraz szefem kuchni Sokołów Dominikiem Moskalenko, uczestnicy warsztatów przygotowali pełnowartościowe dania „do pudełka” – odpowiednie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Jedzenie na wynos
Zwyczaje dietetyczne ulegają stopniowym i jednocześnie wyraźnym zmianom. Jedzenie „na wynos” – zabierane do szkoły czy pracy – zawsze było popularne, jednak obecnie przybiera zupełnie nową formę. Prosta kanapka nie wystarczy, by efektywnie i z energią wypełniać przez wiele godzin obowiązki w pracy czy w szkole.
Świadomość, jak ważny jest odpowiednio zbilansowany posiłek spożywany poza domem, staje się coraz bardziej powszechna – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów. – Nadal jednak wiele osób sięga po niezdrowe, gotowe przekąski i dania typu fast food, usprawiedliwiając się brakiem czasu czy pomysłów na samodzielne przygotowanie lunchboxu. Podczas warsztatów chcieliśmy nie tylko unaocznić, jak duże znaczenie ma to, co jemy w pracy czy w szkole, ale też podsunąć kulinarne pomysły na lunchboxy, które przypadną do gustu i dzieciom, i dorosłym oraz w pełni zaspokoją ich potrzeby żywieniowe.
Warsztaty odbyły się w wyjątkowej scenerii – w zabytkowym Dworze Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej. Gośćmi byli blogerzy i dziennikarze, a także dzieci, które miały również okazję zbierać owoce i warzywa rosnące w ogrodzie.
Jak przygotować lunchbox idealny
Zasady odpowiedniego komponowania lunchboxów przedstawiła dietetyk Zuzanna Antecka. Podkreśliła, iż czasowi spędzanemu poza domem powinna odpowiadać właściwa ilość kalorii – czyli ok. 1/3 całodziennej normy. Ma to ogromne znaczenie zwłaszcza w przypadku dzieci – te, które jedzą regularnie drugie śniadanie w szkole osiągają lepsze wyniki, rzadziej popadają w konflikty i mają lepsze samopoczucie. Tzw. drugie śniadanie to zatem nie „przekąska”, lecz dobrze zbilansowany posiłek. Przygotowując go, dobrze posługiwać się tzw. talerzem żywieniowym, który w prosty sposób pokazuje, jak komponować posiłki. W praktyce lunchbox powinien składać się z sycącego dania (np. kanapki, owsianki, tortilli, makaronu, sałatki), z niezbędnym dodatkiem świeżych owoców i warzyw oraz powinien być uzupełniony przekąską (np. kabanosem, granolą, bakaliami, chipsami owocowymi lub warzywnymi). Jak to ułatwić sobie na co dzień? Zrobić listę ulubionych dań, korzystać z dostępnych propozycji „gotowych” – z naciskiem na ich dobrą jakość, zaplanować tygodniowy schemat „pudełek”.
Pomysły dla każdego
Uczestnicy warsztatów przygotowali cztery odpowiednio zbilansowane, a przy tym smakowite lunchboxy. W pierwszym pudełku, zaproponowanym przez dietetyk Zuzannę Antecką, znalazły się roladki z szynki Sokołów Naturrino, z pieczonym batatem i serkiem śmietankowym, pieczona owsianka marchewkowa, której smak świetnie podkreślił oryginalny jogurtowy dip pierniczkowy, a uzupełnieniem były świeże owoce i pestki słonecznika. Drugi lunchbox był wersją warzywną – kanapka z gofrów cukiniowych ze szpinakiem i hummusem Z Gruntu Dobre, koktajl malinowy na jogurcie i do pochrupania – bakalie i odrobina gorzkiej czekolady. Szef kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko – zaproponował treściwe posiłki, dedykowane przede wszystkim mężczyznom i osobom aktywnym fizycznie. Smażoną polędwiczkę wieprzową zestawił z zapiekanymi ziemniakami z patelni, a nieodzownym elementem była sałatka z sezonowych warzyw i owoców. Ostatni lunchbox to szybka w przygotowaniu opcja, oparta na technice stir fry – polędwica wołowa z warzywami i ryżem, z orzeźwiającą sałatką owocową z dodatkiem świeżej mięty. Wszystkie przygotowane dania zostały „przetestowane” zarówno przez dorosłych uczestników, jak i przez dzieci.
Nasze warsztatowe lunchboxy były bardzo różnorodne, ale wszystkie – skomponowane zgodnie z zasadami dietetycznymi – podsumowuje Marcin Bałanda. – Mam nadzieję, że będą stosowane równie jako gotowe rozwiązania na co dzień, ale też zainspirują do tworzenia własnych kulinarnych pomysłów na „pudełka”.