Łączenie prostych składników, sposób przygotowania oraz przyprawianie potraw za pomocą aromatycznych ziół i przypraw – tego wszystkiego Szef Kuchni Kamis – Maciej Wawryniuk nauczył edukatorów Banków Żywności podczas warsztatów „Kulinarnie Mocni”. Spotkanie odbyło się 20. stycznia w Hali Koszyki w studiu kulinarnym Comfort Food i zostało poświęcone sztuce przygotowywania potraw jednogarnkowych. W warsztatach wzięło udział 25. edukatorów, którzy w kolejnych miesiącach poprowadzą spotkania kulinarne dla osób z programu POPŻ.
Warsztaty pachnące przyprawami
W ramach projektu „Kulinarnie Mocni”, realizowanego wspólnie z partnerem biznesowym McCormick Polska i Federacją Polskich Banków Żywności, Szef Kuchni Kamis – Maciej Wawryniuk, zainspirował Edukatorów Banków Żywności do kreatywnego gotowania. Tematem przewodnim spotkania były dania jednogarnkowe. Edukatorzy dowiedzieli się m.in., jak łączyć proste składniki w pyszne potrawy i jak wykorzystywać zioła i przyprawy, by wydobyć głębię smaku tych dań. Na tym nie koniec. Warsztaty „Kulinarnie Mocni” miały również swój wymiar praktyczny – dzięki ogromnemu zaangażowaniu Edukatorów z Banków Żywności oraz wsparciu Szefa Kuchni Kamis powstały pyszne i oryginalne dania jednogarnkowe z wykorzystaniem bogatego świata ziół i przypraw. Wśród nich znalazły się niebanalne przepisy na aromatyczny kuskus, zupę chlebową z boczniakami czy brzoskwiniowe ciasto z patelni. Na zakończenie spotkania – Edukatorzy Banków Żywności mieli możliwość degustacji przygotowanych wcześniej potraw.
– Niewątpliwie był to intensywny, ale inspirujący czas, w czasie którego Edukatorzy Banków Żywności mieli okazję rozwijać swoje kulinarne umiejętności, poznawać nowe smaki oraz wymieniać się kulinarnymi doświadczeniami. Cieszymy się, że możemy podzielić się z innymi naszą pasją do smakowitych potraw oraz wiedzą na temat ziół i przypraw – mówi Iwona German, Dyrektor marketingu z McCormick Polska, właściciela marki Kamis.