12 lutego Stowarzyszenie Slow Food Wielkopolska oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu zorganizowali kulinarno-edukacyjne wydarzenie, które odbyło się w szkolnych pracowniach gastronomicznych. Uczniowie trzecich klas gastronomicznych, pod okiem doświadczonych kucharzy, przygotowali pięć dań z ziemniaka. Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.
Warsztaty poprowadzili członkowie Slow Food Wielkopolska: Magdalena Ossowska, Paweł Powroźnik, Paweł Ludek.
O godzinie 14:30 zaproszeni goście wzięli udział w degustacji dań przygotowanych przez uczniów.
– Wydarzenie wpisuje się w ideę Slow Food – ruchu, który promuje świadome podejście do jedzenia, poszanowanie tradycji kulinarnych oraz korzystanie z lokalnych, sezonowych i wysokiej jakości produktów. To także doskonała okazja do edukacji młodych kucharzy, którzy uczą się, jak łączyć nowoczesne techniki z wartościami kulinarnego dziedzictwa – mówi Marcin Sadowski, członek zarządu Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska.
Oprac. H. Handkowska