27 kwietnia br. w godz. 13:00-18:00 Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na warsztaty kulinarne dla profesjonalnych kucharzy i cukierników z Tomaszem Dekerem. Przewodnim tematem warsztatów będzie to co Tomaszowi najbliższe – praliny oraz wypieki.
Nauczymy się jak przygotować zaskakujący i efektowny deser lub torcik; piec prawdziwie czekoladowe, pistacjowe i migdałowe biszkopty; jak nanosić czekoladę na deser by uzyskać efektowny zamsz, poznamy techniki wykonywania dekoracji z karmelu, ciasta cygaretkowego, czekolady. Dowiemy się również jak obchodzić się z czekoladą by móc z niej otrzymywać dekoracje jak i praliny. Wiodącymi smakami będą; czekolada, pistacja, migdał, orzech włoski, bergamotka, brzoskwinia, malina, jagoda, marakuja, bazylia, mascarpone i miód.
Tomasz Deker doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych zagranicznych restauracjach m.in. w szwajcarskiej L’Amphitryon w Saint-Genis-Pouilly i włoskiej Venecia w Sztokholmie. Szkolił się także w Belgijskiej Akademii Czekolady Barry Callebaut w Wieze oraz w szkole Lenôtre koło Paryża. Wieloletni szef cukierni w sopockim Hotelu Haffner. Współpracował jako technolog w Barry Callebaut – Belgia, Barbara Luijckx – Holandia a także Modecor – Włochy.
Reprezentant kraju oraz trener kadry narodowej w wielu międzynarodowych olimpiadach (dwukrotny brązowy medal na Culinary World Cup w Luksemburgu, złoty medal World Barbecue Championships). Współpracuje z tygodnikiem „Palce Lizać” oraz z ogólnopolskimi magazynami „Food & Friends”, „W piekarni, w cukierni”, Food Service, itp. Stale udziela się w programach kulinarnych dla TVP takich jak: „Kawa czy Herbata”, „SmaczneGo” czy „Pytanie na Śniadanie”.
Warsztaty dla kucharzy i cukierników odbędą się w piątek, 27 kwietnia br. w godz. 13:00-18:00.
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
Cena za 1 osobę: 350 zł. Liczba miejsc ograniczona.
.